Uoči Svih svetih

Obišli smo tržnicu u potrazi za cvijećem i svijećama: Lončanice i po 80, krizanteme po 15 kuna

Ljiljana Hlača

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Kada je riječ o ponudi lampiona na tržnici, manji koštaju 6 kuna, oni malo veći 12 i 15 kuna, najveći su 20 kuna. U trgovačkim centrima se paket s četiri velika lampiona prodaje po 10,99 kuna



RIJEKA Verdijeva ulica, koja je dio riječke glavne tržnice, i ove je godine raskošna i šarena – zavladale su krizanteme i margarete, koje se, zajedno s lampionima, prodaju uoči blagdana Svih svetih. Iako su i trgovački centri dobro opskrbljeni cvijećem i lampionima za groblje te uvijek nešto jeftiniji, glavna placa ipak ih ponudom – i što je najvažnije kvalitetom – nadmašuje. Barem kada je riječ o cvijeću. A i običaji su takvi da se cvijeće nekako radije kupuje na placi, a po svijeće se odlazi u trgovački centar. Najvažnije je da je u Verdijevoj ulici ponuda dobra i za svačiji džep.


– Mi smo došli s Krka i bavimo se proizvodnjom cvijeća. I sve ovo što smo donijeli će se prodati. Ljudi već kupuju, ne možemo reći da ne. Svi žele unaprijed urediti grobove kako bi izbjegli gužvu, a kada je riječ o cijenama, one su iste kao i lani. Tu nema promjene. Za sada se najviše kupuju lončanice, a što blagdan bude bliže, više će ići rezano cvijeće. Mislim da se za Svi svete umjetno cvijeće manje kupuje – rekli su nam prodavači OPG-a Perišić Žgombić.


Kada je riječ o lončanicama, za malu s mini margaretama treba platiti 15 kuna, nešto veća – kakva se recimo u Lidlu može kupiti za 20 kuna – na placi je 30 kuna odnosno 40 dok se najveće lončarice ove vrste cvijeća nude po 70 ili 80 kuna. Cijenu zapravo određuje veličina cvijeta. Lončanice krizantema (bijele balote) su uglavnom po 50 kuna. Vrijednost rezanog cvijeća na tržnici starta već od 10 kuna, kolika je cijena »bekeri«, dok je komad krizanteme 15 kuna. Komad margarete je 12 kuna. Na placi je dobra i i ponuda umjetnog cvijeća, a ono uopće nije jeftino – komad, odnosno grana s više cvjetova, prodaje se po cijeni od 40 pa do 90 kuna.





I riječka cvjećarnica na uglu Korza kod Kraša je spremna za Svi svete. Ona nudi uvozno rezano cvijeće raznih boja – tu je komad lijepe velike bijele balota krizanteme po 20 kuna, margarite su 10 kuna (ima ih uistinu raznih boja), anastazije su po 20 kuna, a po 15 kuna su bekeri. Kako nam veli cvjećarica Blaženka, ona je zadovoljna kako kupci reagiraju na njihovu ponudu, ali uglavnom je riječ o stalnim mušterijama a aranžmane uglavnom radi prema narudžbi.



Kupce se pokušava namamiti i raznim cvjetnim aranžmanima od svježeg cvijeća. Uz klasične grobne aranžmane na tržnici ima i onih » umjetničkih« – u obliku srca, pa onda križa ili slično. Ti su aranžmani napravljeni od mahovine, kamenih oblutaka ili nekog drugog materijala, a prodaju se po cijeni od 120 kuna pa do 220 kuna.


Kada je riječ o ponudi nadgrobnih lampiona na tržnici, manji lampioni koštaju 6 kuna, a oni malo veći su po 12 i 15 kuna. Najveći su po 20 kuna. Ista cijena lampiona je i po dućanima mještovite robe po centru grada i »kineskim« dućanima. U Plodinama se paket s četiri velika lampiona prodaje po 10,99 kuna. U Konzumu do 1. studenoga ova roba je snižena za 40 posto, a u Lidlu 30 posto.