Riječki gradonačelnik

Obersnel odgovara HDZ-ovcima: Kolege očito pate od amnezije

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Svi materijali su bili na Kolegiju gradonačelnika, poslani su Gradskom vijeću, a upravo su vijećnici koji čine većinu tražili da se skinu s dnevnog reda. To su svi vidjeli i čuli, kaže Obersnel 



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel na Kolegiju gradonačelnika optužio je riječke HDZ-ovce da pate od amnezije i da su im optužbe na njegov račun u vezi s povlačenjem izvješća o poslovanju komunalnih društava s dnevnog reda Gradskog vijeća u potpunosti deplasirane.


– U riječkom HDZ-u me opet napadaju. Materijali o poslovanju gradskih poduzeća bili su najprije na Kolegiju gradonačelnika, a onda su proslijeđeni Gradskom vijeću i javno su dostupni. Optužuju me da navodno skrivam dokumente o poslovanju komunalnih društava, a ti materijali 17 godina se prosljeđuju na raspravu u Gradsko vijeće.


Uslišane želje


Iako to nije zakonska obveza, smatrao sam da vijećnici i građani imaju pravo dobiti informacije o opsegu poslova, aktivnostima, investicijama i financijskim pokazateljima komunalnih i trgovačkih društava u gradskom vlasništvu.




Svih tih godina bilo je različitih zahtjeva – da se raspravlja o poslovanju skupno, pojedinačno, da se na svaku sjednicu stavi rasprava o jednom poduzeću… Uvijek su te želje bile uslišane. Očito je da kolege iz HDZ-a imaju amneziju, i to na svim razinama pa se sada nitko ne sjeća Ive Sanadera. Ponavljam još jednom, materijali su bili na Kolegiju gradonačelnika, poslani su Gradskom vijeću, a upravo su vijećnici koji čine većinu tražili da se skinu s dnevnog reda. To su svi vidjeli i čuli – rekao je Obersnel.


Prsti u pekmezu


Dodao je da je točno da je nakon toga povukao i točke o poslovanju ostalih trgovačkih društava.


– Optužuju me i da se Grad Rijeka zaduživao putem komunalnih poduzeća. To je još jedna u nizu laži. Svi materijali su javno dostupni na internetskim stranicama FINA-e i dostupni su svima u Hrvatskoj.


Optužbe da se radi nezakonito, da su moji prsti u pekmezu su smiješne i pokazuju nepoznavanje tematike, ili se zlonamjerno iskrivljuju činjenice. Barem bi kolege iz HDZ-a trebale znati kako je nekoga uhvatiti s prstima u pekmezu.


Vrlo jasno se ograđujem od izmišljenih i zlonamjernih stavova i optužbi. A ti istupi pokazuju apsolutno odsustvo dobre volje i apsolutno odsustvo minimalnog znanja o radu trgovačkih društava – zaključio je Obersnel.