Nova odluka

Obersnel na popravnom s komunalnom naknadom. Stižu nova rješenja, evo što vam točno donose

Damir Cupać

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Najviše će profitirati građani u mjesnim odborima Srdoči, Brašćine Pulac, Pehlin, Drenova i Gornji Zamet koji su svrstani u šestu zonu, a većina tih mjesnih odbora je do sada bila u petoj zoni



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel imat će uskoro popravni ispit kada je riječ o Odluci o komunalnoj naknadi. Naime, prijašnji prijedlog nije prihvaćen u Gradskom vijeću, a za razliku od tada, ovaj put odluka u nekom obliku mora biti prihvaćena jer valja do kraja ožujka poslati na riječke adrese oko 75.000 novih rješenja koja su usklađena sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu.


– Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi bio je na javnoj raspravi i stigla je samo jedna primjedba koja je djelomično prihvaćena. Vjerujem da će Gradsko vijeće prijedlog odluke prihvatiti u ovom ili u nekom drugom obliku. Nužno je uskladiti odluku sa zakonom koji predviđa uvođenje zona po stupnju komunalne opremljenosti i prihvaćanje toga dijela naša je zakonska obveza, pojasnio je Obersnel.


Jedinstveni koeficijent


Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević pojašnjava što je to novo u prijedlogu odluke u odnosu na prijedlog iz travnja 2018. godine koji je predstavničko tijelo odbacilo kao neprihvatljiv.





Ako se prihvati nova Odluka o komunalnoj naknadi za stambeni i garažni prostor, ovisno o zoni u kojoj se nalazi njihov prostor, dio građana će plaćati nešto manju komunalnu naknadu, a dio nešto veću. Na primjeru stana od 65 kvadrata, maksimalno povećanje iznosit će 16,25 kuna po stanu mjesečno. Što se tiče poslovnih prostora koji služe za obavljanje djelatnosti koje nisu proizvodne, tu će se, primjerice, smanjenje komunalne naknade dogoditi u Mjesnom odboru Turnić jer to područje iz druge zone prelazi u četvrtu, a povećanje će se dogoditi na području MO-a Pećine koje zbog veće komunalne opremljenosti prelazi iz pete u drugu zonu. Za poslovne prostore koji služe za proizvodne djelatnosti na nivou mjeseca će ukupno zaduženje biti manje s ciljem dodatnog rasterećenja te djelatnosti. Tako će se zaduženje na godišnjoj razini umanjiti za ukupno 4,6 milijuna kuna. Primjerice, za društvo »3. maj« Brodogradilište d.d. postojeće mjesečno zaduženje je oko 356.000 kuna, a bit će oko 143.000 kuna, za društvo Uljanik Strojogradnja Diesel d.d. postojeće mjesečno zaduženje je oko 165.000 tisuća kuna, a bit će oko 66.000 kuna, dok za tvrtku Vulkan nova d.o.o. sadašnje mjesečno zaduženje iznosi oko 70.000 kuna, a novo bi iznosilo oko 42.000 kuna.



– Zakon o komunalnom gospodarstvu stupio je na snagu 4. kolovoza 2018. godine tako da je prijedlog odluke iz travnja 2018. godine trebalo uskladiti i sa zakonskim odredbama. Uveden je jedinstveni koeficijent namjene 2,00 za poslovne prostore za koje se u trenutku zaduženja ne može točno odrediti namjena i traje do utvrđenja namjene. Izrijekom je prospisano što se smatra proizvodnim, a što djelatnostima koje nisu proizvodne. Utvrđeni su uvjeti pod kojima netko tko u prostoru ne obavlja djelatnost duže od šest mjeseci može tražiti umanjenje za 50 posto, utvrđena je solidarna odgovornost vlasnika prostora za plaćanje komunalne naknade kada je obveznik korisnik prostora, utvrđeno je da se ovrha komunalne naknade radi po propisima o porezima i drugim javnim davanjima što za razliku od postojeće odluke olakšava naplatu. Komunalna naknada rješenjem se utvrđuje u godišnjem iznosu, a plaća mjesečno u rokovima koji su različiti za pojedine slučajeve. Primjerice, za poslovni prostor najkasnije do 15. u mjesecu za tekući mjesec, za stambeni prostor do 25. u mjesecu za prethodni mjesec. Od plaćanja komunalane naknade oslobođeni su poslovni i stambeni prostori u vlasništvu grada za vrijeme dok nisu u zakupu, navela je novine u prijedlogu Odluke o komunalnoj naknadi Irena Miličević. Ona je dodala da je izvršeno i prezoniranje kada je riječ o naplati komunalne naknade, odnosno uvedeno je šest umjesto pet zona, a zbog kriterija komunalne opremljenosti došlo je i do promjena kada je riječ o uvrštavanju pojedinog mjesnog odbora u jednu od šest zona.


Utvrđivanje zona


– Sada važećom Odlukom o komunalnoj naknadi propisano je da se utvrđuje pet zona za određivanje visine komunalne naknade, a te su zone utvrđene još 2001. godine prema tadašnjoj komunalnoj opremljenosti i njihova je primjena na snazi od 1. siječnja 2002. godine do danas. Dakle, s obzirom na činjenicu da od 2001. godine do danas nije napravljena ponovna analiza komunalne opremljenosti na području grada Rijeke, a uvjet opremljenosti je i odredba novog Zakona, išlo se u ponovno utvrđivanje zona temeljem čega će, ovisno o zoni u kojoj se nalazi odnosno o komunalnoj opremljenosti, za neke prostore komunalna naknada rasti, a za neke se smanjivati. Također, novom Odlukom umjesto dosadašnjih pet, predlaže se šest zona, pojašnjava Miličević.


Ako se prihvati odluka, najviše će profitirati građani u mjesnim odborima Srdoči, Brašćine Pulac, Pehlin, Drenova i Gornji Zamet koji su svrstani u šestu zonu, a većina tih mjesnih odbora je do sada bila u petoj zoni.


Određivanje visine


U prvoj zoni, kao što je i do sada bio slučaj je Korzo. U drugu zonu svrstani su mjesni odbori Vojak, Krimeja, Bulevard, Školjić, Kozala, Potok, Banderovo, Pećine, Grad Trsat, Belveder, Centar-Sušak, Luka i Brajda Dolac. U trećoj zoni su Podvežica, Mlaka, Pašac i Gornja Vežica, u četvrtoj Orehovica, Svilno, Turnić, Sveti Kuzam, Draga, Sveti Nikola, Podmurvice te u petoj Zamet, Škurinjska Draga, Škurinje, Grbci, Kantrida.


– Visina komunalne naknade određuje se ovisno o lokaciji nekretnine, odnosno zoni u kojoj se nalazi nekretnina i o vrsti nekretnine, a obračunava se po metru kvadratnom površine i to za stambeni, poslovni i garažni prostor po jedinici korisne, a za građevno zemljište po jedinici stvarne površine.Iznos komunalne naknade po kvadratu obračunske površine nekretnine utvrđuje se množenjem vrijednosti obračunske jedinice – boda (B), određene u kunama po metru kvadratnom, koeficijenta zone (Kz) i koeficijenta namjene (Kn). Predlaže se korekcija koeficijenata za poslovni prostor koji služi za proizvodne djelatnosti i za građevno zemljište koje služi u svrhu obavljanja proizvodne djelatnosti te za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja djelatnosti koja nije proizvodna djelatnost, zaključila je Miličević.