Europska prijestolnica kulture

Obersnel ‘dan poslije’: Živimo u snovima koji su postali stvarnost, naša se vizija ostvarila!

Hina

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Za izostanak ministra Hasanbegovića jučerašnjem proglašenju gradonačelnik je kazao kako »ta činjenica govori sama za sebe i da ne treba o tome dalje govoriti«. Upitan postoji li mogućnost da Ministarstvo kulture uskrati isplatu najavljenih novaca, Obersnel je rekao kako ne vjeruje u takvu mogućnost



Živimo u snovima koji su postali stvarnost jer se naša vizija ostvarila, komentirao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel imenovanje Rijeke Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, a za izostanak ministra kulture Zlatka Hasanbegovića svečanosti proglašenja rekao je kako ta činjenica govori sama za sebe. 


Obersnel je u petak na konferenciji za novinare čestitao timu koji je pripremao riječku kandidaturu jer je, kako je rekao, pokazao snagu i izdržljivost, a zadovoljstvo je izrazio i jer je tijekom kandidacijskog postupka stvorena mreža europskih gradova s kojima Rijeka surađuje.


Istaknuo je namjeru da realizacija projekta Europske prijestolnice kulture obuhvati i druge hrvatske gradove, među njima i ostale kandidate – Dubrovnik, Osijek i Pulu. »Koliko će projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture biti uspješan, ovisit će najviše o nama samima«, rekao je Obersnel.




Za izostanak ministra Hasanbegovića jučerašnjem proglašenju gradonačelnik je kazao kako »ta činjenica govori sama za sebe i da ne treba o tome dalje govoriti«.


Upitan postoji li mogućnost da Ministarstvo kulture uskrati isplatu najavljenih novaca za ovaj projekt, Obersnel je rekao kako ne vjeruje u takvu mogućnost. »Rijeka je Europska prijestolnica kulture iz Hrvatske i svaki neuspjeh projekta bi bio i neuspjeh Hrvatske, a uspjeh ovisi i o financijama. Bila bi prvorazredna međunarodna blamaža da ministarstvo ne podrži taj projekt«, naglasio je. 


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je da je izbor Rijeke za riječki tim bio pozitivan šok te da je imenovanje Rijeke ogromna prilika za taj grad.


Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić napomenula je da je županija od početka uključena u projekt kandidature, najavivši da će nastaviti podupirati realizaciju projekta, a opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, kao predstavnik partnerskog grada u projektu, ustvrdio je kako je ovo veliki marketinški potencijal za oba grada i njihovo otvaranje svijetu.


Zadovoljstvo imenovanjem izrazila je i prorektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, istaknuvši kako bi u Rijeci sad trebali prestati biti »sumnjičavi« te iskoristiti sinergiju svih uključenih. 


Grad Rijeka izabran je u četvrtak za hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture 2020., a ta mu je prestižna titula dodijeljena za program »Luka raznolikosti«, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je u proteklom tjednu obišlo sva četiri hrvatska grada uvrštena u drugi natječajni krug.