Izgubljena godina

Obersnel: ‘Za stečaj 3. maja krive neodgovorne uprave i ogromne pozajmice Uljaniku’

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj, Sergej Drechsler

Foto Roni Brmalj, Sergej Drechsler

Ovo sve je rezultat neodgovornosti Uprava Uljanika i 3. maja, koje su odobravale međusobne ogromne pozajmice bez instrumenata osiguranja, rekao je Obersnel



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel završio je posljednju konferenciju za novinare u 2018. godini osvrtom na lošu vijest, a to je stečaj 3. maja.


– Uz brojne dobre stvari koje su se dogodile tijekom godine i brojne aktivnosti, naglasak se mora staviti na ono što je loše, a to je opasnost pokretanja stečajnog postupka nad 3. majem. Izgubljena je godina u besplodnim pregovorima s tvrtkom u vlasništvu Danka Končara. Većini je bilo jasno da koncept koji je nudila uprava Uljanik grupa ne može proći kod Europske komisije.


Uprava Uljanika se neodgovorno ponašala, ali i uprava 3. maja koja je davala pozajmice bez instrumenata osiguranja. Riječko brodogradilište nalazi se u najtežoj situaciji u 100-godišnjoj povijesti. Pred nama je sada procedura prema kojoj Fina mora pokrenuti stečaj, a za najkasnije dva mjeseca će se o svemu očitovati Trgovački sud. Apeliram na Uljanik grupu i na Vladu da se učine napori kako bi se stečaj izbjegao. To je moguće izdvajanjem iz Uljanik grupe i pronalaskom strateškog partnera, izjavio je Obersnel.


Još ima nade, ali Uprava po starom




Riječki gradonačelnik uvjeren je da još ima mogućnosti za izbjegavanje stečaja, ali pod uvjetom da je uprava Uljanik grupe odgovorna.


– Nažalost, i ova uprava nastavlja dalje istu priču. Očekivalo smorazrješenje direktora 3. maja koji je najodgovorniji za pozajmice bez osiguranja, ali on nije razriješen. Sada je sazvana Skupština 3. maja i to 31. prosinca ove godine što sigurno nije najprimjerenije vrijeme, iako je riječ o radnom danu.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je i da je proračun Grada Rijeke nakon dugo vremena na kraju godine u suficitu, odnosno da gradska blagajna nije u minusu.


– Nakon dužeg razdoblja godinu ćemo završiti bez gubitaka ako ne bude nekih nepredviđenih događaja do kraja godine, a ne bi ih trebalo biti, kazao je Obersnel.


On je izdvojio i riječki socijalni program u koji su uvršteni novi oblici pomoći, iako je bilo problema s likvidnošću proračuna, kao i projekte kojima je povećan broj smještajnih kapaciteta u dječjim vrtićima s čim će se nastaviti i dalje budući da je jedan broj djece još uvijek neupisan.


Na kraju je pozvao sve građane na tradicionalni novogodišnji doček na Korzo gdje će ih zabavljati Nord, Fit, Whiteheads i Vojko V.



Sam dnevni red ne ulijeva sigurnost da je uprava Uljanik grupe svjesna onoga što se događa. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da se cijela priča razriješi u 2019. godini i da brodogradnja ostane važna gospodarska grana u Rijeci, kazao je Obersnel.


Što se tiče događaja vezanih za Grad Rijeku, Obersnel je izdvojio projekte za čije su financiranje osigurana eurpska sredstva.


– Potpisano je projekata u vrijednosti od 1,5 milijarda kuna i riječ je o bespovratnim sredstvima. Najveći je projekt Vodovoda i kanalizacije za koji je osigurano 1,2 milijarde bespovratnih kuna, dok je njegova ukupna vrijednost 1,7 milijarda kuna. U istraživanju Udruge gradova Grad Rijeka je na prvom mjestu među općinama, gradovima i županijama kada je riječ o europskim projektima, a u ukupnom zbiru javnih institucija smo na drugom mjestu, iza Zavoda za mirovinsko osiguranje. Među 10 pravnih subjekata s najviše povučenih sredstava su i dvije riječke privatne tvrtke za upravljanje stanovima koje su iskoristile europske fondove za energetsku obnovu stambenih objekata. Rezultat je da se u Rijeci obnavlja velik broj fasada, naveo je Obersnel.


EPK ulazi u ključnu godinu


Riječki gradonačelnik osvrnuo se na projekt Europske prijestolnice kulture koji ulazi u ključnu godinu kada je riječ o realizaciji infrastrukture i programa.


– Radovi u Benčiću su počeli, a radovi na Upravnoj zgradi su odmaknuli. Očekuje se izbor izvođača za Dječju kuću i za brod Galeb. Ri Hub je otvoren, gotova je prva faza izgradnje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. natječaj za gradnju nove Gradske knjižnice je ponovljen, ali s obzirom da je njezino otvaranje predviđeno 2021. godine sve će biti izgrađeno na vrijeme. U programskom dijelu su osigurana sredstva u najvećem dijelu i u tom dijelu moram reći da je dobra suradnja s Vladom i resornim ministarstvima.


Organizirat će se preko tisuću događanja, imat ćemo preko 100 atrakcija i očekujemo oko četiri milijuna posjetitelja. Jedna od tih atrakcija je i »zip line« od Gradine prema katarini i Exportdrvu. Kada je riječ o tom objektu, dobili smo 10-godišnju koncesiju za zgradu Exportdrva pa će se i tamo organizirati različiti programi, rekao je Obersnel. On je od ostalih projekata naveo obnovu voznog parka Autotroleja, riječ je o 54 nova autobusa, zahvaljujući kojima će prosječna starost voznog parka pasti na šest godina, uređenje tehnološkog parka u Torpedu, obnovu Energane u bivšoj Tvornici papira koja će postati sjedište tehnološkog parka za razvoj informatičkih tehnologija.


– Tu je i niz projekata koje financira država za povećanje konkurentnosti riječke luke i koji su vrijedni 110 milijuna eura. Obnavlja se kolodvor na Brajdici, gradit će se novi na Zagrebačkoj obali, dvotračni kolosijek kroz Rijeku. Tome treba dodati i 50 milijuna eura bespovratsnih sredstava za gradnju ceste D 403 koja će biti u funkciji luke, ali i zapadnog izlaza iz grada, kao što je to slučaj na istoku s cestom D 404, pojasnio je Obersnel.