Riječki škver

Obersnel: Dobro je da se Kučan vraća, dugovi 3. maja puno manji od pozajmice Uljaniku

Alenka Juričić Bukarica

Vojko Obersnel i Edi Kučan / Foto: D. ŠKOMRLJ

Vojko Obersnel i Edi Kučan / Foto: D. ŠKOMRLJ

Moram još jednom ponoviti da je 3. maj tvrtka koja je završila program restrukturuiranja, tvrtka koja je zdrava te da postoji interes brodovlasnika za završetkom gradnje brodova koji su već ugovoreni, ali i gradnjom novih, rekao je riječki gradonačelnik



RIJEKA Dobra je vijest najava povratka bivšeg čelnog čovjeka 3. maja Edija Kučana na čelo riječkog brodogradilišta i nadam se da će u pregovorima s vjerovnicima, Vladom te Upravom Uljanika naći načina da prevlada situaciju u kojoj stečaj i dalje prijeti riječkom brodogradilištu.


Moram još jednom ponoviti da je 3. maj tvrtka koja je završila program restrukturuiranja, tvrtka koja je zdrava te da postoji interes brodovlasnika za završetkom gradnje brodova koji su već ugovoreni, ali i gradnjom novih. Podsjetit ću još jednom da su ukupna potraživanja zbog kojih riječkom brodogradilištu prijeti stečaj višestruko manja od pozajmice koju je 3. maj dao Uljanik grupi i da nema te pozajmice, ili da se ona vrati, 3. maj bi sutra mogao početi s proizvodnim procesom, komentirao je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovitom gradonačelnikovom kolegiju povratak Edija Kučana na mjesto direktora riječkog škvera.


Obersnel je ponovio i stav kako 3. maj u budućnosti vidi kao samostalnu tvrtku, izdvojenu iz Uljanik grupe i što se prije to napravi, to će se lakše riješiti problemi riječkog brodogradilišta.




Naveo je i kako ima informacije da su, dakle, brodovlasnici, koji imaju ugovorene brodove u 3. maju, zainteresirani da se njihova gradnja dovede do kraja, kao i da ima interesa za gradnju novih.


Upravo iz tog razloga, pozvao je Vladu da iznađe rješenje za privremeno financiranje 3. maja, i to za osiguranje plaća te nabavku materijala kako bi se proizvodnja mogla nastaviti.


– Siguran sam da se kroz proces proizvodnje se u relativnom kratkom roku mogu zatvoriti izvori iz kojih bi se 3. maj privremeno financirao. Formalno razlozi za pokretanje stečaja postoje, međutim isto je tako činjenica kako su dugovanja relativno mala, i ustvari višetruko manja od pozajmice Uljaniku, a koja je brodogradilište dovela u ovu situaciju, dodao je riječki gradonačelnik.


Također je najavio kako bi u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, a na inicijativu Sindikalnog odbora 3. maja, kroz dan ili dva trebala biti osigurana sredstva za topli obrok za zaposlenike riječkog škvera.


Inače, za novog-starog čelnika 3. maja, Obersnel je kazao kako se radi o čovjeku koji je godinama bio na čelu riječkog brodogradilišta, uz ostalo, i u postupku uspješnog restrukturiranja, dobro poznaje problematiku brodogradnje te kako ga strani brodovlasnici izuzetno cijene.