Riječki gradonačelnik

Obersnel: Decentralizacija je u Hrvatskoj kao jeti, svi pričaju o njoj, ali nitko je nije vidio

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Porezna reforma je provedena u dijelu koji se tiče smanjenja prihoda, a porezna reforma koja je uključivala uvođenje poreza na nekretnine nije provedena, kaže riječki gradonačelnik



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je prvi ovogodišnji rebalans proračuna za 2017. godine i proslijedit će ga gradskom parlamentu na prihvaćanje u iznosu od 884,2 milijuna kuna, što je za oko 64 milijuna kuna manje u odnosu na plan. On je ogorčen provedbom porezne reforme jer se ona, po njenovoj ocjeni, provodi na teret lokalne samouprave.


– Decentralizacija je nešto u što se svi zaklinju, a ona u Hrvatskoj sve više liči na Jetija, svi pričaju o njoj, ali nitko je nije vidio, ocijenio je Obersnel.


Pročelnica Odjela gradske uprave za financije Jasna Liker pojasnila je razloge prvoga rebalansa.




– Ukupni prihodi i primici su manji od rashoda i izdataka za oko dva milijuna kuna, a razliku predstavljaju planirani viškovi, odnosno manjkovi proračunskih korisnika iz prethodnih godina. Najbitnije promjene su smanjenje poreznih prihoda, povećanje prihoda od pomoći zbog planiranja kompenzacijskih mjera za nadoknadu manjih prihoda od poreza na dohodak, smanjenje prihoda od prodaje nefinancijske imovine, kapitalnih prihoda, i smanjenje primitaka od financijske imovine i zaduženja.


Prihodi od poreza se planiraju u iznosu od oko 319 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje u odnosu na početni plan za oko 53 milijuna kuna ili 14,3 posto. Kada se zbroje prihodi od poreza i prireza na porez na dohodak i kompenzacijske mjere, smanjenje prihoda od poreza i prireza na porez na dohodak u odnosu na početni plan iznosi oko 17,5 milijuna kuna, navela je Liker.


Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da se prvi rebalans donosi isključivo zbog tehničkih razloga i da se zato predlaže u prosincu 2017. godine. On je iskoristio priliku za još jedan osvrt na poreznu reformu i za iskazivanje nezadovoljstva načinom na koji je provedena.


– Nezadovoljan sam poreznom reformom. Naši izvorni proračunski prihodi padaju isključivo zbog nje. Drugog razloga nema. BDP raste, zaposlenost raste, rezultati riječkih poduzetnika su dobri, a smanjuju se prihodi od poreza na dohodak. Sve to ukazuje da se porezna reforma provodi na teret lokalne samouprave. Iako su uvedene kompenzacijske mjere, one nisu izvorni prihod proračuna nego se računaju kao pomoć iz državnog proračuna. Ta činjenica je principijelno iritantna i neprihvatljiva.


Jasno je da država nastavlja smanjivati izvorne prihode jedinicama lokalne samouprave. Kompenzacijske mjere su takve da ćemo dobiti i jednu mjesečnu uplatu manje u ovoj godini. U isto vrijeme ukinut je porez na tvrtku, koji je bio nepotreban, ali po toj osnovi smo uprihodovali oko sedam milijuna kuna.


Obećano je da će se ti prihodi vratiti uvođenjem poreza na nekretnine od kojega je vlada odustala. Dakle, porezna reforma je provedena u dijelu koji se tiče smanjenja prihoda, a porezna reforma koja je uključivala uvođenje poreza na nekretnine nije provedena. U isto vrijeme PDV je povećan. Lako se tako hvaliti ministru financija Zdravku Mariću da je smanjen državni deficit, ogorčen je Obersnel.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se na argument da se sve može nadoknaditi povlačenjem europskih sredstava.


– Kažu da su alternativan izvor financiranja europski fondovi. Mi smo osigurali oko 100 milijuna kuna za razne projekte po toj osnovi, ali za sve to projekte treba osigurati domaću financijsku komponentu koja iznosi između 15 i 20 posto. Ta sredstva trebala bi se osigurati iz poreznih prihoda, ali oni su opet smanjeni.


U konačnici, bit će manje novca za druge djelatnosti. Zbog svega toga lokalna samouprava postaje sve manje samoodrživa, a sve više ovisna o državnom proračunu, zaključio je Obersnel.


D. CUPAĆ