Kamen temeljac

OŠ Čavle dobit će novih osam učionica za rad u jednoj smjeni

Sanja Gašpert

Uz moderne učionice i najsuvremeniju opremu, učenici će dobiti i dizalo za one smanjene pokretljivosti, iz starog u novi dio škole prolazit će se kroz grijani prostor, a uređeno će biti i dvorište



ČAVLE Polaganjem temeljnoga kamena jučer je u Čavlima započela realizacija kapitalnog projekta Općine Čavle – dogradnja novog krila Osnovne škole Čavle. Vremensku kapsulu s porukama svih učenika položili su učenici Nina Tus i Valerio Burić, a prve lopate zemlje na gradilište bacili zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


– U ovaj projekt smo ušli zajedno jer gradeći budućnost stvaramo povijest. Uz 1965. godinu kada je sagrađena, te 1984. kada je dograđena, u anale OŠ Čavle sigurno će biti upisane i 2017. i 2018. godina, kada je započeo, odnosno završio projekt dogradnje školske zgrade – kazala je dožupanica Medarić.


Podijeljeni trošak


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić zahvalila je svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta, a posebice bivšem načelniku Željku Lambaši koji je, kako je kazala, najzaslužniji za njegovu realizaciju. Cvitan Polić je podsjetila kako je projekt započeo još prije dvije godine prikupljanjem projektne dokumentacije, na koju je utrošeno 420 tisuća kuna te kako će radovi, ukupno vrijedni 14 milijuna kuna, koje u omjeru 50:50 posto financiraju Općina Čavle i Primorsko-goranska županija, biti gotovi za dvanaest mjeseci.




– Općina Čavle je u proljeće ove godine uspješno odradila postupak javne nabave te smo potpisali ugovore s izvođačem radova – Makro 5 inženjering d.o.o. Zagreb i Makro 5 gradnje d.o.o. Kopar. Stručni nadzor i usluge koordinatora II obavljat će tvrtka Centurio d.o.o. iz Rijeke, a projektantski nadzor povjeren je projektantu koji je i projektirao novo krilo škole, a to je tvrtka ZDL arhitekti d.o.o., također iz Rijeke – kazala je općinska načelnica.


Topli hodnici


Projektom je predviđena dogradnja novog krila s jugoistočne strane škole koja obuhvaća osam novih učionica, novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Predviđeno je i uređenje građevne čestice, kolno-pješačkih i hortikulturno uređenih površina.


– Tim zahvatom naši učenici dobit će ne samo nove moderne učionice i najsuvremeniju opremu, nego i dizalo za one smanjene pokretljivosti, što do sada nismo imali. Stari i novi dio škole povezivat će zatvoreni grijani prostor što će se omogućiti rekonstrukcijom ulaza. Uredit će se i školsko dvorište kao i parkirna mjesta ispred škole. Nakon dogradnje najmlađi će nastavu imati u međusmjeni, a svi ostali u školu će ići samo u jutarnjoj smjeni – kazala je Cvitan Polić.


– Naša utvrda igre, prijateljstva i znanja bit će još veća, s proširenim kapacitetima, pa će većini učenika omogućiti jednosmjenski rad. Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u sigurnu budućnost – kazala je ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković.