Kako se ovo može tolerirati?

OPASNOST ZA SVE O ovoj riječkoj zgradi vlasnici ne vode brigu, a pri svakom jačem vjetru lete dijelovi fasade

Ljiljana Hlača

Zgrada u Vukovarskoj 82 se urušava / Foto Roni BRMALJ

Zgrada u Vukovarskoj 82 se urušava / Foto Roni BRMALJ

Zgradom u Vukovarskoj 82 upravlja Rumat,  još 2007. godine utvrđeno je da je sanacija hitna, ali dosad osim metalne mreže na južnoj strani, nije učinjeno ništa  



RIJEKA Zgrada u Vukovarskoj 82 na Podmurvicama, što se nalazi u blizini nekadašnjeg marketa Brodokomerca, se urušava. Objekt je prava opasnost kako za stanare (navodno netko u njoj čak i živi) tako i za prolaznike jer svaki put kod jačeg vjetra lete dijelovi s pročelja i drvenarije. Južni dio objekta izgleda još nekako, ali sjeverni – bože sačuvaj. Na problem ukazali su građani tog dijela Rijeke, pitajući se kako se ovakvo stanje uopće može tolerirati. Čini se da je u našoj državi i to moguće.


Ovom zgradom upravlja upraviteljska kuća Rumat koja je još davne 2007. godine ustvrdila da je tu sve, kako bi se reklo, k’o na babinom zubu dok je ovlašteni konstruktor tada utvrdio radove koje je potrebno izvesti kako bi se zgrada sanirala. Temeljem toga Grad Rijeka te je godine zatražio od državnih tijela i inspekcije hitan očevid na terenu kako bi se spriječile eventualne posljedice urušavanja. No, nije poznato je li netko se od nadležnih uopće oko toga očitovao.


Da bi se zgrada sanirala potrebna su znatna sredstva, saznajemo u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom. Stanovi su u vlasništvu privatnih osoba (spominju se dva prezimena) dok je za prizemlje, tj. poslovni prostor veličine oko 116 kvadrata, u tijeku sudski postupak utvrđivanja vlasništva (spor između Grada Rijeke i jedne fizičke osobe). Zbog svega toga Grad Rijeka ne može preuzeti obvezu saniranja.


– Zgrada ima nešto sredstava na računu, ali to nije dovoljno za bilo kakav zahvat na njoj. Na zahtjev Grada prije dvije godine postavljena je na južnom dijelu metalna mreža, u svrhu sprečavanja nastanka šteta. Referent za ovu zgradu pokušao je utvrditi tko u njoj živi – no bezuspješno. Kao da je riječ o kući duhova. Više će se znati u kojem smjeru treba ići kada za nju bude gotov postupak povezivanja zemljišnih knjiga s knjigom položenih ugovora, odnosno kada bude gotova priča oko vlasništva – rekli su nam u Rumatu.Prema nekim podacima u Rijeci je najmanje još 300 takvih građevina u koje se do sada nije (a najverojatnije ni neće) ulagalo. Riječ je o objektima prosječne površine od oko 300 kvadrata, s minimalnom pričuvom u iznosu od kunu i 53 lipe po metru četvornom, o zgradama koje nisu u mogućnosti povećati pričuvu ili je plaćati redovito, dizati kredite, te nemaju ni izabranu ovlaštenu osobu. Najćešće ih prate i neriješeni statusi vlasništva. Radi se uglavnom ili o nacionaliziranoj ili konfisciranoj imovini, ošasnoj imovini (imovina bez nasljednika), imovini tvrtki koje su u stečaju ili imovini poduzeća koje se nalaze izvan RH. I zbog svega toga takve građevine propadaju jer procesi utvrđivanja vlasništva kod nas dugo traju i zbog toga one postaju silom prilika – opasne.