Prijedlog Transadrije u stečaju

ODBIJENICA S KORZA 16 Grad Rijeka ne želi povećati vlasnički udio u Kanalu Ri

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ako bi Grad Rijeka iskoristio pravo prvokupa poslovnog udjela, na sebe bi preuzeo i dugovanja pravnih subjekata od kojih stječe uvjete, a Grad prema društvu Transadrija u stečaju ima potraživanja u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijuna kuna



RIJEKA Grad Rijeka odbio je prijedlog poduzeća Transadrija u stečaju i Trans Ri u vezi s prijenosom udjela u Kanalu Ri čija je vrijednost oko 190.000 kuna.


– Grad Rijeka suvlasnik je Kanala Ri s temeljnim ulogom u kapitalu ovog trgovačkog društva u iznosu od 2.968.000 kuna, odnosno 28,45 posto udjela. Kanal Ri osnovan je 1998. godine i regionalna je televizija. Stečajni upravitelj poduzeća Transadria u stečaju navodi da raspolaže poslovnim udjelom u Kanalu Ri u visini od 1,44 posto temeljnog kapitala, odnosno 150.000 kuna, dok Trans Ri raspolaže poslovnim udjelom u visini od 0,36 posto temeljnog kapitala.


Razmatrajući dostavljene ponude, Grad Rijeka je utvrdio da u ovom trenutku nema potrebu za daljnjim povećanjem udjela u Kanalu Ri. Naime, ocijenjeno je da Kanal Ri nije društvo od strateškog interesa za poslovanje Grada Rijeke koji već ima najveći pojedinačni temeljni ulog, 28,45 posto. Ponuđena cijena za kupnju poslovnih udjela Gradu Rijeci nije prihvatljiva.




Naime, ponuđena je kupoprodajna cijena koja predstavlja nominalni iznos visine uloga svakog od ponuditelja, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Spomenute tvrtke nisu podmirile ni dugovanja prema Kanalu Ri, a što su bili u obvezi s osnove pokrića gubitka za 2010. i 2011. godinu.


– Dug Transadrije u stečaju prema Kanalu Ri iznosi oko 50.000 kuna, a dug Trans Ri je oko 5.000 kuna. Ako bi Grad Rijeka iskoristio svoje pravo prvokupa poslovnog udjela, na sebe bi preuzeo i dugovanja pravnih subjekata od kojih stječe uvjete.


Treba ukazati i na činjenicu da Grad Rijeka prema društvu Transadrija u stečaju ima potraživanja u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijuna kuna. U Proračunu Grada Rijeke za 2018. godinu nisu niti predviđena sredstva za otkup poslovnih udjela u Kanalu Ri pa bi korištenje prava prvokupa poslovnog udjela i stjecanje istog predstavljalo dodatni, neplanirani proračunski rashod, zaključili su u Gradu Rijeci.