Raspisan natječaj

Novom direktoru Ekoplusa neće biti baš lako: Za uklanjanje smrada na Marišćini dobit će samo – 10 dana

Biljana Savić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Ne prestane li širenje neugodnog mirisa s Marišćine do 25. ožujka, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić će, bude li se držao svog obećanja, zatvoriti ŽCGO Marišćina



RIJEKA Raspisan je natječaj za novog predsjednika uprave Ekoplusa, tvrtke koja evidentno loše gospodari Centrom za gospodarenje otpada Marišćina, zbog čega stanovništvo živi u nesnosnom smradu, a udiše zrak druge kategorije i upitne zdravstvene kakvoće. Natječaj za iznimno zahtjevno i nezahvalno radno mjesto prvog čovjeka Ekoplusa, koji će imati misiju ukloniti smrad do 25. ožujka, raspisan je 24. veljače, a traje 8 dana. Onda slijedi postupak izbora i razgovora s kandidatima, koji može potrajati i do 10. ili 15. ožujka. Dakle, novom bi direktoru moglo preostati samo desetak dana da ukloni smrad s Marišćine, inače će je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ukoliko smrad ne prestane do 25. ožujka, zatvoriti. Barem je tako poručio s prošlotjednog sastanka o Marišćini u Rijeci. U toj nesretnoj Marišćini poklopilo se i to da je ministar Ćorić odlučio napraviti dobar potez prema građanima Viškova, iako sasvim sigurno i s političkom komponentom, ali baš u iznimno loš tajming, baš kad je u tijeku izbor novog člana Uprave Ekoplusa, koji bi možda, ne baš u desetak dana, ali, recimo tijekom tridesetak dana, mogao ukloniti smrad s viškovskog deponija gdje smeće odlaže i Grad Rijeka i cijeli riječki prsten.


Kamo sa smećem?


Grad Rijeka dovozi najviše smeća na Marišćinu, pa smo pitali gradonačelnika Vojka Obersnela što će se dogoditi i kud će sa svim tim silnim smećem ukoliko Ćorić zatvori ovaj deponij.



Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina odgovorio je na najave ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da je sve izvjesnije zatvaranje CZGO Marišćina. On se odriče svoje odgovornosti za stanje na Marišćini te poručuje da je odluka o zatvaranju na ministru, a kasnija briga za otpad isključivo na gradonačelnicima i načelnicima:– Što će Ćorić s Marišćinom napraviti, ja ne znam. Mi ćemo narednih dana provesti natječaj za novu upravu Ekoplusa, taj postupak će sigurno biti dovršen prije nego istekne ovih Ćovićevih mjesec dana koji je dao kao rok za eliminiranje smrada, i mi ćemo svoje učiniti. Idući tjedan će se održati skupština Ekoplusa i bit će izabran novi direktor. Ako sve bude išlo u dobrom smjeru, nadam se da će se uskoro eliminirati smrad. Ali što će Ćorić učiniti, vidjet ćemo, rekao je.Na inzistiranje novinara da odgovori što će se dogoditi sa smećem ako se Marišćina zatvori, bio je još decidiraniji. – Gdje ćemo sa smećem u tom slučaju, to nije moja briga. To je po Zakonu o komunalnoj djelatnosti isključivo briga gradonačelnika i načelnika u PGŽ-u, i oni se moraju pobrinuti za to da nađu prostore za odlaganje otpada na svom području u slučaju zatvaranja deponija, rekao je Komadina. (T. T.)




– Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina izgrađen je u skladu sa Strategijom zbrinjavanja otpada Republike Hrvatske koristeći tehnologiju koju je odabrala država i odobrila Europska unija izdvajanjem značajnih sredstava za realizaciju projekta. Također, investitor izgradnje postrojenja bio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dakle tijelo pod ingerencijom države, odnosno pod nadzorom Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Dakle, ŽCGO Marišćina rezultat je odluke i inicijative države i, ukoliko ministar Ćorić odluči da se postrojenje zatvori, očekujem da ponudi i alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada s područja Primorsko-goranske županije, a koji se sada odvozi na postrojenje u Marišćinu, kazao je Obersnel. Slično se odnosi i na druge općine i gradove, jer svi su oni suvlasnici KD-a Čistoća koje odnosi smeće iz njihovih gradova i općina na Marišćinu.


Uvaženi zahtjevi


Prema okolišnoj dozvoli za ŽCGO Marišćina, izdanoj od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode iz 2014. godine, propisan je i način uklanjanja postrojenja. Iako je okolišnom dozvolom predviđen vijek ŽCGO 30 godina, u slučaju prijevremenog prestanka rada, odnosno izvanrednog uklanjanja zbog nepredviđenog događaja, a u cilju izbjegavanja rizika od onečišćenja ili sprečavanja opasnosti po zdravlje ljudi, treba se postupiti po planu i programu prijevremene razgradnje u kojem su redoslijedno popisane i detaljno opisane upute i postupci i procedure potrebne za uklanjanje ili demontažu ŽCGO-a.


Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, kaže da joj je drago što je ministar Ćorić konačno uvažio njihove dosadašnje zahtjeve te naložio hitne mjere za uklanjanje smrada, odnosno najavio zatvaranje kao opciju rješenja problema utjecaja Marišćine na stanovništvo i okoliš.


– Putem Nadzornog odbora i skupštine Ekoplusa tražili smo da se problem rada centra i problem zbrinjavanja biootpada aktualizira na razini svih jedinica lokalne samouprave, te da se hitno prione rješavanju i tog problema. Posljedica odlaganja rješavanja problema biootpada može biti paraliza cijelog sustava, što je sada izgledan scenarij poput onih od prije nekoliko godina u Italiji. Svi građani županije moraju biti svjesni da su i oni dio sustava i da je Marišćina centar gdje se zbrinjava otpad cijele županije, poručuje Sanja Udović.