Vrijedni majstori

Novi život Gašparovom mlinu: U Martinovom Selu završena obnova drugog mlinskog kola

Biljana Savić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Lički majstori su uz upotrebu slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i PGŽ-a



JELENJE Nakon obnove prvog kola u rujnu prošle godine, početkom ovog mjeseca završena je obnova i drugog mlinskog kola u Martinovom Selu. Dakle, Gašparovom mlinu u potpunosti je udahnut novi život. Vrijedni majstori i zanatlije su prije nekoliko dana ponovno stigli u radni posjet jelenjskom kraju.


Lički majstori su uz pomoć slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i time u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i Primorsko-goranske županije jer, dobro je poznata činjenica da je Gašparov mlin jedini aktivni mlin na našem širem podtučju u kojemu se može kupiti svježe mljeveno kukuruzno brašno ili pšenično brašno.


Vraćen stari sjaj


Mlin je izgrađen prije više od tri stoljeća i svjedok je vremena kad su stanovnici jelenjskog kraja živjeli težačkim načinom života. Živjelo se, u većini slučajeva, od poljoprivrede i stočarstva.– Posljednja obnova drvenih kola bila je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Uspjeli smo u našem naumu da mlinu vratimo stari sjaj i omogućimo da se vrijedne ekonamirnice mogu i dalje proizvoditi.

Brinemo o našoj tradiciji i turističkom potencijalu, kao i u obrazovanju najmlađih članova naše zajednice. Upravo u našem mlinu nekoliko tisuća djece na godišnjoj razini prodefilira i nauči kako nastaje kruh, od zrna do pogače – kaže je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući da je drugo kolo obnovljeno u čast Brune Kukuljana, legendarnog mlinara koji nas je, nažalost, napustio početkom ove godine.




Stara drvena građa sačuvana je kao spomen na nekadašnji način života na Grobnišćini i podsjetnik na sve mlinove koje je Rječina imala u ne tako davnim vremenima. Kako je kazao Marčelja, drvena građa bit će restaurirana i od nje će biti složena skulptura koja će, najvjerojatnije, biti postavljena u kružnom raskrižju u Dražicama


Još dugo u funkciji


Podsjetimo, obnova mlinskih kola u Martinovom Selu započela je sredinom prošle godine na inicijativu Općine Jelenje te se zajedno s Primorsko-goranskom županijom krenulo u restauraciju drvene građe koja je bila u derutnom stanju.


Završenom obnovom početkom travnja ove godine Gašparov mlin će još dugo godina biti u funkciji kao jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani i turisti. Zaštićena kulturna baština Općine Jelenje od sada diše punim plućima. Sigurno bi i barba Bruno bilo zadovoljan svime učinjenim.