Uspješan projekt

Nove sprave za igru, pješčanik i dječja kućica na igralištu vrtića Mlaka

Ljiljana Hlača



RIJEKA U okviru Programa riječkog lokalnog partnerstva uređeno je igralište Dječjeg vrtića Mlaka, koje je za mališane obogaćeno novim spravama za igru, pješčanikom i dječjom kućicom. Novouređeno igralište otvoreno je prekjučer, prigodnim dječjim programom te druženjem svih sudionika i partnera u ovoj investiciji.


Projekt uređenja ovog igrališta bio je jedan od pet projekata odabranih za realizaciju u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2016. godini, a na natječaj Grada Rijeke, pod nazivom »Kvaliteta djetinjstva utječe na dječji život«, prijavila ga je grupa građana Mlaka, čiji je ovlašteni predstavnik Marijana Živković, a voditeljica Biserka Mičetić, odgojiteljica u DV Mlaka.


Cilj projekta bio je estetski i funkcionalno urediti prostor dvorišta DV Rijeka, podcentra Mlaka postavljanjem dječjih sprava za igru i vježbanje te antistres podloga kako bi se obogatio prostor za samostalno istraživanje i dječju igru prema odabiru mališana. Igralište je smješteno ispred zgrade vrtića, u sklopu ograđenog prostora površine od 350 četvornih metara. U investiciji uređenja igrališta vrijednoj 50.000 kuna, Grad Rijeka sudjelovao je s 30.000 kuna. Donirano je 10.000 kuna u materijalu potrebnom za uređenje kao što su antistres podloge, pijesak, ograda, materijali za pješčanik, dvorište, ograde, boje za zidove…, dok je ostatak investicije pokriven doprinosom lokalne zajednice, odnosno radom čak 42 volontera.




Vrtić Mlaka smješten je u zgradi koja je izgrađena još za vrijeme cara Josipa I. kao sklonište za djecu, a trenutno ga pohađa 58 djece.


U okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2016., koji se ostvaruje suradnjom Grada Rijeke, grupa građana i vijeća mjesnih odbora, osim uređenje dvorišta DV Mlaka, odabrani su i projekti uređenja vanjskog sportskog igrališta u DV Galeb, prostora ispred OŠ »Nikola Tesla»« i prostora ispred Mjesnog odbora »Sveti Nikola« te projekt izgradnje permakulturnog vrta pored OŠ Gornja Vežica.