Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
14. listopada 2019.
Natječajne muke

Nove nevolje za EPK: Novu Gradsku knjižnicu Riječani neće dočekati ni 2021. godine

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 12:12 2019-07-18T12:12:00+02:00

Dovršetak, odnosno otvorenje T-objekta u Benčiću planirano je za početak 2021. godine, a sada će se s obzirom na trajanje ovog postupka vezanog za žalbu, rok morati pomaknuti

RIJEKA - Nakon muka s kojima se Grad Rijeka suočava, a vezane su za odobrenje kredita od 44 milijuna kuna za Palaču šećerane i brod Galeb, na vidiku su nove nevolje s infrastruktorom za projekt Europske prijestolnice kulture - naime, zajednica ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. uložila je žalbu na Odluku o odabiru izvođača radova na T-objektu, budućoj Gradskoj knjižnici Rijeka u Benčiću.

- Prema Zakonu o javnoj nabavi, Državna komisija za kontrolu postupaka mora donijeti odluku o žalbi u roku od 30 dana od dana predaje uredne žalbe. Žalba je izjavljena na novu Odluku o odabiru kojom je, nakon ponovljenog postupka pregleda i ocjene ponuda, ponovno odabran VG5 d.o.o.

S obzirom na to da sadržaj žalbe nije javno objavljen, Grad Rijeka ne može iznositi navode iz žalbe, kao niti iz odgovora Grada Rijeke na žalbu jer bi se komentiranje žalbenih navoda i argumenata Grada Rijeke u odgovoru moglo smatrati pokušajem utjecaja na donošenje odluke Državne komisije u ovom predmetu i postupku.

Naime, članak 6. Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave eksplicitno propisuje da je zabranjena svaka uporaba javnih ovlasti, sredstava javnog priopćavanja i javno istupanje, radi utjecaja na tijek žalbenog postupka i odlučivanje Državne komisije, navode u Gradu Rijeci.

Zanimalo nas je što to konkretno znači za realizaciju projekta čija je realizacija već jednom odgođena, budući da je prvi natječaj za izgradnju nove zgrade Gradske knjižnice također poništen, kao i prvi natječaj za obnovu Galeba.

- U kontekstu provedbe projekta ova žalba znači da ćemo vjerojatno morati produljiti razdoblje provedbe projekta, odnosno rok dovršetka obnove zgrade i to iz razloga kašnjenja početka radova zbog žalbe u postupku. Naime, dovršetak odnosno otvorenje T-objekta u Benčiću, u koji će po obnovi useliti Gradska knjižnica Rijeka, planirano je početkom 2021. godine, a sada će se s obzirom na trajanje ovog postupka vezanog za žalbu, rok morati pomaknuti, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.

Na području bivše tvornice »Rikard Benčić« obnavlja se više zgrada industrijske baštine koje će dobiti kulturnu namjenu i u kojima će svoj novi dom naći Muzej Grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kuća namijenjena razvoju dječje kreativnosti, prva takve vrste u Hrvatskoj.

- Trenutno traju radovi na Palači šećerane i Ciglenoj zgradi te uređenju partera, odnosno okoliša zgrada u »Benčiću«. Također, u tijeku je natječaj za obnovu broda Galeb koji će postati brod-muzej i kulturno-turistička atrakcija u Rijeci i spomenuti natječaj za T-objekt, odnosno Knjižnicu. Galeb i Palača šećerane obnavljaju se u sklopu EU projekta »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine«, a Knjižnica i Dječja kuća grade se u sklopu EU projekta »Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt«, zaključili su u Gradu Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.