Ideje koje pokreću

Nova usluga u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka – Poslovni kutak

Ljiljana Hlača

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Ideje koje pokreću, Realizacija, Najuspješniji marketinški alati ili Kako pokrenuti biznis bez novaca – samo su neki od naslova Poslovnog kutka, nove usluge s kojom je danas započela Gradska knjižnica Rijeka u svojem središnjem odjelu. Riječ je o dijelu knjižnice koji je uređen i zamišljen na poseban način – kao dio koji će građanima nuditi građu iz područja psihologije poslovnog uspjeha, rada i zapošljavanja i drugo (na policama je izloženo za sada stotinjak naslova) te referentne poslovne informacije o drugim poslovnim subjektima, mogućnostima zapošljavanja, državnim potporama, EU fondovima.


U okviru ovog kutka organizirat će se i predavanja pa je tako već danas održano prvo predavanje koordinatorice Eu projekata iz Step Ri znanstveno – tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Andrea Oštrić pod nazivom „Kako do bespovratnih sredstava iz nacionalnih programa i EU fondova“.


Predavačica je govorila o općenitno o eu projektima, životnom ciklusu projekta, objasnila razliku između fondova i programa, pokazani su alati koji mogu pomoći kod pronalaska partnera za projekt i drugo.




– Ovo je veliki iskorak za Gradsku knjižnicu Rijeka prema sferi poduzetništva što su ujedno i trendovi u svjetskom knjižničarstvu, rekao je jučer na otvorenju Poslovnog kutka njezin ravnatelj Niko Cvjetković. Poslovni kutak zamišljen je kao poseban prostor koji je namijenjen građanima koji traže posao, žele ga pokrenuti ili unaprijediti postojeći, zaključio je Cvjetković.


Na otvorenju svi uzvanici su pohvalili ovaj projekt, koji zapravo knjižnicu usmjerava prema stvarnosti i osnovnim problemima koje građane sve više zaokuplja a to je pronalazak posla i njegova egzistencija. Time knjižnica izlazi iz nekih zadanih okvira i prestaje biti samo ustanova koja se bavi posuđivanjem djela, dalje je navedeno.