Nije ga pustilo na brod

Nova riječka svađa oko Galeba: Poropat optužuje Mostovca da je prijetio gradskoj službenici

Portal Novilist.hr

Foto NL, Petar Fabijan

Foto NL, Petar Fabijan

O usmenoj prijetnji izrečenoj djelatnici Odjela gradske prave za kulturu da ćete: "napraviti frku s novinarima ako vam se u roku od 15 minuta ne spuste škale", da ni ne govorimo, objašnjava Poropat što sve smatra krajnje nedopustivim u Kukuljanovom ponašanju



RIJEKA Gradski vijećnik Mosta Josip Kukuljan žalio se predsjedniku Gradskog vijeća Rijeke Andreju Poropatu da njega i pratnju koja je trebala dati stručno mišljenje oko stanja Galeba nisu pustili na bivši Titov brod, koji bi, prema planovima Gradske uprave, trebao u obnovu pred EPK. Stigao mu je brzi Poropatov odgovor u kojem njegovo postupanje ocjenjuje žalosnim i nedopustivim, a optužuje ga i da je prijetio gradskoj službenici, nakon što nije uspio doći na Galeb.


Kukuljan je jučer htio doći u obilazak broda Galeb zajedno sa capt. Nedeljkom Kuzmom i dipl.ing.brodogradnje Ivo Rezićem.


Čekali 45 minuta pred brodom


– Razlog posjete je vizualni pregled broda kako bi se dobilo stručno mišljenje. Kasnije nam se pridružila i vijećnica Ivona Milinović. Svi četvero smo stajali pred brodom punih 45 minuta čekajući spuštanje stepenica kako bi se popeli na brod.




Djelatnik koji je na brodu nam nije htio spustiti stepenice, a odgovorne osobe u Gradskoj upravi nam nisu htjele ići u susret. Predsjednik gradskog vijeća mi je mailom odgovorio da će predložiti nadležnom Odjelu gradske uprave za kulturu da se u slijedećem razdoblju organizira razgled broda Galeb za sve članove Gradskog vijeća.


Poštovanom predsjedniku gradskog vijeća Andreju Poropatu poručujem da će taj razgled biti prekasno da bi se na temelju dodatnih argumenata protiv obnove spriječilo izglasavanje kredita na sjednici gradskog vijeća čija je točka ovaj ponedjeljak. Osim toga gradski vijećnici nisu dovoljno stručni da mogu dati svoje mišljenje na temelju vizualnog pregleda bez da su sa njima stručnjaci.


Očito je da se prava slika o brodu Galeb krije od javnosti i da nekome dobro odgovara da završi na remontu, poručio je Kukuljan Poropatu.


On smatra žalosnim što si “neki prisvajaju ekskluzivno pravo na šetnju po brodu Galeb bez zaštitne opreme dok drugima, predstavnicima gradskog vijeća koji dolaze s stručnjacima u kompletnoj zaštitnoj opremi i dozvolama Lučke uprave to onemogućavaju”.



Bezobrazno, zapovjedno i naređivački


No, Poropat smatra žalosnim upravo Kukuljanovo ponašanje.


– Žalosno i nedopustivo nije ponašanje Gradske uprave prema gradskim vijećnicima i njihovim gostima, nego je žalosno i nedopustivo baše ponašanje, kako prema predsjedniku Gradskog vijeća, tako i prema djelatnici gradske uprave.


Pri tom mislim na bezobrazan, zapovjedni i naređivački ton vaših mailova upućenih meni u kojima naređujete i zahtijevate da obavijestim nadležne da stižete na brod (što uopće i nije moja nadležnost).


Unatoč takvom Vašem krajnje nekulturnom ponašanju i pristupu očekujete da ja kao predsjednik Gradskog vijeća udovoljim Vašim željama i zamislima, počeo je svoj odgovor Kukuljanu Poropat.


Prijetnje krajnje nedopustive


Zatim ga je upozorio da njegovu prijetnju gradskoj službenici smatra krajnje nedopustivom.


– O usmenoj prijetnji izrečenoj djelatnici Odjela gradske prave za kulturu da ćete: “napraviti frku s novinarima ako vam se u roku od 15 minuta ne spuste škale”, da ni ne govorimo.


Gospodine Kukuljan, Vi ste jedan od 37 vijećnika u Gradskom vijeću i nemate nikakva veća prava u odnosu na druge vijećnike, tako da vas i ovim putem obavještavam da što se mene kao predsjednika Gradskog vijeća tiče, ne uživate i nećete uživati nikakav poseban tretman, piše mu Poropat.


Što se tiče razgleda broda Galeb, poručio je da je, na njegovu inicijativu, u tijeku dogovor s pročelnikom nadležnog Odjela gradske uprave za kulturu oko utvrđivanja mogućeg termina razgleda broda Galeb za sve članove Gradskog vijeća i to još ovaj tjedan, prije održavanja sjednice Gradskog vijeća.


Nitko nije ni poslao zahtjev za pristup brodu


– Nadalje, moram naglasiti da se nikako ne može tvrditi da je bilo kome onemogućena šetnja po brodu Galeb, jer bi to bila istina kada nadležne osobe ne bi dozvolile pristup brodu osobama koje za to imaju potrebne dozvole.


Provjerom u nadležnom Odjelu gradske uprave za kulturu dobivena je informacija da niti jedna od osoba navedenih u Vašem mailu nije niti podnijela službeni zahtjev u službenoj proceduri za dobivanje dozvole za posjet brodu Galeb, tako da nije jasno zašto bi i kako djelatnik na brodu Galeb trebao i smio na brod propustiti osobe koje za to nemaju dozvolu.


Ovime moja komunikacija s Vama po ovome pitanju završava, a poziv za razgled broda Galeb dobit ćete, kao i svi drugi gradski vijećnici, kada termin razgleda bude poznat i dogovoren, odgovara Poropat Kukuljanu.