Okrugli stol

Nova era digitalne uprave u Viškovu: Automatiziranjem javnih nabava protiv korupcije

Andrej Petrak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Među prvim lokalnim samoupravama u Hrvatskoj koja će u radu koristiti nove IT alate jest Općina Viškovo, gdje su jučer okrugli stol organizirali Partnerstvo za društveni razvoj i općinska vlast



VIŠKOVO Partnerstvo za društveni razvoj u okviru projekta Integrity observer razvilo je niz IT alata koji lokalnim samoupravama omogućavaju da automatiziranjem postupaka javnih nabava, izdavanja koncesija, upravljanja imovinom i urbanističkog planiranja ukinu prostor za bilo kakvu korupciju.


Među prvim lokalnim samoupravama u Hrvatskoj koja će u svom radu koristiti navedene alate jest Općina Viškovo, koja je i dosad dobivala priznanja za otvorenost i transparentnost rada, istaknuto je na okruglom stolu u organizaciji Partnerstva za društveni razvoj i Općine Viškovo, na kojem su predstavljeni IT alati i rezultati istraživanja u sklopu projekta Integrity Observer (Nadzor integriteta).


Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Viškovo Robert Simčić naglasio je da će alati koje će koristiti Općina Viškovo javnosti biti predstavljeni za dva tjedna, dokad će Općina već krenuti u njihovu eksperimentalnu primjenu.


»Eliminacija« ljudi




– Ovo je već drugi projekt na kojem Općina surađuje s Partnerstvom za društveni razvoj, a u Integrity observer uključeni smo protekle dvije godine. Osnova djelatnost Partnerstva za društveni razvoj usmjerena je na antikorupciju, a naša općinska uprava želi osigurati da je naš rad što više otvoren jer to onemogućava bilo kakav prostor za korupciju. Razvijeni IT alati osiguravaju otvorenost, a omogućit će nam otvoreni postupak javne nabave, u koju će se moći uključiti neograničen broj subjekata. Samim time dobit ćemo najniže i najpovoljnije cijene – objasnio je Robert Simčić. Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj objašnjava da projekt Integrity observer donosi treću generaciju alata za borbu protiv korupcije.


– Pored klasičnih alata koje imamo za procjenu i samoprocjenu integriteta tijela javne vlasti, ovaj projekt ide jedan korak dalje i uvodi lokalnu upravu u digitalnu eru, u 21. stoljeće, u upravljanju u javnoj nabavi, koncesijama, imovinom i urbanističkim planiranjem, uz konzultacije sa zainteresiranom javnošću – objašnjava Podumljak.


Za sve četiri kategorije razvijeni su posebni alati. U javnoj nabavi alat eliminira »faktor čovjeka«, jer opisuje se predmet nabave i procijenjena vrijednost, dok alat sam, iz primarnih izvora u toj lokalnoj samoupravi, generira sve ostale potrebne podatke i upućuje poziv svim registriranim zainteresiranim ponuditeljima. Ponuditelji, također, ako su registrirani u sustav samo dostave svoju cijenu, ako je cijena odabrana kao kriterij, jer napominje Podumljak, sustav prvi u Europi kao kriterij može uzeti i »zeleni kriterij«, koji obraća pažnju na karbonski otisak svakog pojedinačnog predmeta nabave. Odluku o uspješnom ponuditelju, u tom alatu, odabire algoritam, a potom kreira svu zakonski potrebnu dokumentaciju. Odluka se potom automatski dostavlja svima koji su se javili, a ostaje dostupna javnosti.



Projekt Integrity observer sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a partneri u projektu su Udruga općina u RH, Udruga žena Vukovar, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus te Projekt građanskih prava iz Siska. Uz Općinu Viškovo u projektu zasad sudjeluje još pet općina i tri grada: općine Jasenovac, Majur, Jakovlje, Šenkovec i Stari Jankovci te gradovi Velika Gorica, Lepoglava i Ploče.



Sličan alat razvijen je i za koncesije, a u urbanističkom planiranju, kaže Podumljak, radi se i korak dalje.– Digitalna platforma u općinama će prikazivati vlasništvo i prostorne planove.

Korak dalje


Sve to bit će vidljivo građanima koji će sve moći pratiti izvana kroz popularne alate, kao što su Google Street View, u koji će biti implementirani svi katastarski podaci. Investitori će »downloadat« te podatke, napraviti svoju intervenciju i »uploadaju« ih natrag u sustav. Službenik vidi ima li smisla da taj predmet krene u raspravu, a tada samo mora »kliknuti« i tog trenutka svi vijećnici, izvršna vlast i zainteresirana javnost dobivaju uvid u rješenje tog investitora o kojem se odlučuje. Odluka je potom javno objavljena, a u sustavu se prikazuje prihvaćen projekt – objašnjava Podumljak.


Javna imovina bit će popisana i prikazana u katastarskim mapama u realnim ortofoto mapama i aplikaciji Google Street View, tako da će svatko moći vidjeti što se događa s općinskom imovinom, a sve iz vjerodostojnih općinskih podataka. Napominje da je i građanima i lokalnim samoupravama dodatno korisno to što će se kroz »timeline« moći pratiti sve izmjene, dopune, prijedlozi, sve potpuno transparentno, a istovremeno vrlo učinkovito.


– Rješavamo se korupcije kroz digitalnu učinkovitost i eliminaciju ljudskog faktora iz kritičnih točki u odlučivanju. Ulazimo u novu eru uprave – ističe Munir Podumljak.