Reciklaža nije gnjavaža

Nova akcija riječke “Čistoće”: Jednu knjigu odvoji, mirisni mažuran uzgoji u ponedjeljak na Korzu

Ljiljana Hlača

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Akcija prikupljanja knjiga održat će se u ponedjeljak, 24. listopada na Korzu ispred Radio Rijeke



RIJEKA »Jednu knjigu odvoji, mirisni mažuran uzgoji« naziv je nove edukativne akcije s humanitarnim predznakom koja će se održati u ponedjeljak, 24. listopada na Korzu ispred Radio Rijeke, s početkom u 10 sati, najavili su Jasna Kukuljan, Bia Gec, Danijela Matejčić Miletić i Milan Zagorac iz KD-a »Čistoće«.


Riječ je o izvorno riječkom projektu koji se nadovezuje na akciju »Reciklaža nije gnjavaža, svaki balkon zelenilu je sklon«, a kojim se želi naglasiti važnost ponovne upotrebe otpada, odnosno predstaviti »reuse koncept« za one predmete koji su u našim domovima postali suvišnima a nekome drugome još uvijek mogu biti od koristi.


A ponovna upotreba posebno je važna kada se radi o knjigama, jer one nisu samo tiskani papir već su prije svega trajni prenositelj znanja i vrijednosti. Na uključivanje knjige u »reuse koncept«, KD Čistoća potakla je činjenica što je u posljednje vrijeme uočena povećana količina odbačenih knjiga.




– Akcija je zamišljena na način da svaki građanin koji na Korzo donese jednu urednu, neoštećenu knjigu koja mu više ne treba – na dar dobiva tzv. živu kartolinu, koja se sastoji od edukativnog bookmarkera i vrećice sjemena mažurana s kratkim uputama opisa biljke. Na kartolini su istaknute i informacije o važnosti ponovne upotrebe predmeta i odvajanja otpada. Vrećica sa sjemenjem dostatna je za pet lončića mažurana.


Akcija će trajati dok se ne potroše zalihe, a pripremljeno je 500 kartolina. Prikupljene knjige donirat će se Domu za odrasle osobe Turnić i Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić. Inače, mažuran nije teško uzgojiti, riječ je o začinskom bilju, odlično se slaže s jelima kao što su pizza, šalša, variva i salate a od njega se može pripremiti i čaj koji je izvrstan za detoksikaciju organizma.