Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Reakcije na dramatičan apel udruge Vis Vitalis

Nelegalni azil u Marinićima: Općina Viškovo godinama bezuspješno traži postupanje Veterinarske inspekcije

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2016. u 23:52 2016-08-30T23:52:00+02:00

Odredbe Zakona o zaštiti životinja Općina Viškovo kontinuirano provodi u onom dijelu svoje nadležnosti za što se godišnje izdvaja u proračunu cca 180.000 do 200.000 kuna godišnje, no problem je što ostale nadležne službe ne provode u cijelosti ostale odredbe zakona i poslove u svojoj nadležnosti, a što za posljedicu ima upravo ovakve pojave za koje se ne mogu riješiti dulji niz godina

Povodom dramatičnog apela riječke Udruge prijatelja životinja Vis Vitalis, čiji su aktivisti upozorili javnost na situaciju u zapuštenom azilu za životinje u Marinićima, oglasila se i Općina Viškovo, čije priopćenje koje smo primili prenosimo:

Problem pasa lutalica i nelegalnog azila u naselju Marinići u Općini Viškovo postoji već dulji niz godina u kojima Općina Viškovo pokušava problem riješiti u okviru svojih mogućnosti i zakonskih propisa.

Vezano za pse lutalice Općina Viškovo kontinuirano provodi mjere njihovog hvatanja putem veterinarske službe pa je tako koncem 2015. godine provedena akcija na području Marinića, kojom prilikom je ulovljeno 40-ak pasa. Jedan dio životinja koji nije bio čipiran odveden je u sklonište u Lič, a oni koji su bili čipirani vraćeni su vlasnicima. Također tijekom 2016. godine na širem području Marinića provođen je pojačani higijeničarski nadzor nakon već provedene akcije. U sklopu tog pojačanog nadzora nisu ulovljeni novi psi lutalice, odnosno psi nepoznatih vlasnika.

Osobit problem prema zaprimljenim dojavama mještana predstavlja azil koji se nalazi na području naselja Marinići u blizini Radne zone. Općina Viškovo je sukladno Zakonu o zaštiti životinja dulji niz godina tražila postupanja nadležne Veterinarske inspekcije u rješavanju ovoga problema no bezuspješno. Tako je i tijekom ove godine traženo u više navrata postupanje inspekcije a zbog činjenice da je azil nelegalan, da su uvjeti smještaja životinja nisu adekvatni. Tijekom mjeseca ožujka, svibnja i kolovoza ove godine upućeni su zahtjevi za postupanje nadležnoj inspekciji. Svi dosadašnji napori Općinske Uprave oko rješavanja ovoga problema nisu urodili plodom te se praktički u centru mjesta u azilu i dalje nalazi veći broj pasa i mačaka.

Želimo naglasiti da Općina Viškovo može postupati samo u slučajevima pasa i mačaka lutalica odnosno životinja koje nisu čipirane što redovno i obavljamo. U slučajevima kad su životinje čipirane, iste se po hvatanju vraćaju vlasnicima, a nečipirane u azil u Liču.

Također naglašavamo da odredbe Zakona o zaštiti životinja Općina Viškovo kontinuirano provodi u onom dijelu svoje nadležnosti za što se godišnje izdvaja u proračunu cca 180.000,00 do 200.000,00 kuna godišnje, no problem je što ostale nadležne službe ne provode u cijelosti ostale odredbe zakona i poslove u svojoj nadležnosti a što za posljedicu ima upravo ovakve pojave za koje se ne mogu riješiti dulji niz godina.

Znatna sredstava u Općini Viškovo izdvajaju se za rad udruga za zaštitu životinja pa je tako u protekle tri godine za različite programe za zaštitu i brigu o životinjama udrugama dodijeljeno ukupno cca tridesetak tisuća kuna.

Također važno je naglasiti da problem odgovornosti vlasnika životinja osobito pasa, koji je trebao bit riješen čipiranjem životinja i dalje ne daje rezultate. Dio neodgovornih vlasnika životinje napušta, drže ih u nehumanim uvjetima što za posljedicu ima trošenje sredstava općinskog proračuna te nadasve patnju jadnih životinja te potencijalnu opasnost za ostale mještane.

U tijeku je izrada novog zakona o zaštiti životinja i namjera je Općine Viškovo da kroz javno savjetovanje uputi niz prijedloga kojima bi se ovaj eskalirajući problem mogao riješiti. Prvenstveno se odnosi na jasno definiranje odgovornosti onog dijela vlasnika životinja odnosno kućnih ljubimaca koji se neodgovorno ponašaju prema njima ali i cijeloj zajednici te ih drže u neodgovarajućim uvjetima, napuštaju i odbacuju. Smatramo da takove neodgovorne vlasnike treba oštro kazniti te zakonom postaviti jednostavne i učinkovite mehanizme za provođenje nadzora s jasnim nadležnostima, jer ponašanje neodgovornih vlasnika za posljedicu ima patnju životinja, neracionalno trošenje novca poreznih obveznika te opasnost za sve stanovnike a osobito školsku djecu.

Također smatramo da kroz zakon treba bolje definirati način rada udruga za zaštitu životinja budući da prema našim iskustvima rad pojedinih udruga nije uvijek u skladu sa životnim standardima lokalne zajednice i uređenja naselja što se osobito odnosi na sanitarno tehničke uvjete i lokacije držanja životinja.

Općina Viškovo inzistirat će na rješavanju svih navedenih problema, te će i nadalje tražiti postupanje svih odgovornih strana a za istinsku dobrobit životinja ali i očuvanja uvjeta života u naseljima.

U tom smislu Općina Viškovo poziva sve zainteresirane pojedince, udruge i državne službe da se uključe u rješavanje ovih problema koji svakim danom eskaliraju i postaju svakodnevni problem za sve mještane, koji u konačnici plaćaju troškove zbrinjavanja životinja odnosno da se uključe u javno savjetovanje donošenja novog Zakona o zaštiti životinja koje je otvoreno do 12 rujna. Također pozivamo sve zainteresirane pojedince, udruge i nadležne službe da se nam se jave a kako bi na istinsku dobrobit životinja riješili probleme njihovog držanja, razmnožavanja i boravljenja na lokacijama koje za to nisu prikladne i prihvatljive ni za životinje ni za ljude", navodi se u propćenju Općine Viškovo.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.