Prilagodba krizi

Neke poslovnice banaka u Rijeci zatvorene, neke rade skraćeno. Provjerite kako radi “vaša”

Aneli Dragojević Mijatović

Bolje je poslužiti se bankomatom ili internet bankarstvom / snimio Damir ŠKOMRLJ

Bolje je poslužiti se bankomatom ili internet bankarstvom / snimio Damir ŠKOMRLJ

Banke apeliraju da se koristi digitalno bankarstvo, neke ukidaju naknade za korištenje tuđih bankomata i pripremaju mjere za moratorije kredita građana pogođenih situacijom s koronavirusom



RIJEKA Zbog epidemije koronavirusa banke su također prilagodile radno vrijeme poslovnica, koje većinom rade po skraćenom vremenu, a neke su i privremeno zatvorene. Već ranije preporučile su da se što god se više može koriste digitalni kanali plaćanja, internet bankarstvo, a Erste banka primjerice izdvaja i uslugu tzv. udaljenog savjetovanja, odnosno videopoziva korištenjem pametnog telefona, računala, laptopa ili tableta, namijenjenog za male poduzetnike.


Mjere zaštite


Ako se baš mora doći, onda se klijente upozorava da se pridržavaju mjera zaštite, drže distancu, odnosno čekaju red izvan poslovnice i slično. Sukladno naputku Hrvatske narodne banke, dio banaka zaista je i ukinulo naknadu za korištenje bankomata drugih banaka, a detaljne informacije vezane za poslovanje u uvjetima korona-krize, navode na svojim web stranicama. Pripremaju se i za provedbu mjera koje se odnose na tromjesečne moratorije na otplatu kredita, za klijente kojima će to biti potrebno. O tome će se tek izvijestiti javnost.


Vezano za rad poslovnica u Rijeci i riječkom prstenu, privremeno su zatvorene, odnosno ne rade sljedeće poslovnice Erste banke: Potok (Nikole Tesle), Turnić, Trsat, te poslovnica u Rubešima-Kastav, te poslovnica u Kraljevici. Skraćeno pak rade Jadranski trg, ponedjeljak do petak od 8 do 14 sati, Rječina od 8 do 13 sati, Škurinje od 8 do 12 sati, Vežica od 8 do 13 sati, te Zamet također od 8 do 13 sati. Poslovnice u Čavlima i na Viškovu rade od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati.




Iz Zagrebačke banke priopćili su da poslovnice rade skraćeno, dok su neke privremeno zatvorene. Što se Rijeke i riječkog prstena tiče, privremeno je zatvorena poslovnica Zabe u Manzonijevoj, a skraćeno radi poslovnica u Starčevićevoj, i to od 8 do 15 sati, te poslovnica Viškovo, također od 8 do 15, od ponedjeljka do petka.


U PBZ-u je radno vrijeme poslovnica skraćeno zbog koronavirusa, a dio ih u Zagrebu ne radi zbog potresa. Banka izmjene ažurira na svojim stranicama, a prema jučerašnjem stanju, u Rijeci i okolici rade poslovnica Kod kazališta, Stari grad, Brajda, PBZ Centar Rijeka i Marinići – od 8 do 15 sati, od ponedjeljka do petka, dok Vežica, Srdoči i Dražice rade u ponedjeljak, srijedu i petak od 8 do 15 sati, a u utorak i četvrtak ne rade. Općenito se ne radi subotom.


Smanjeni kapaciteti


OTP poslovna mreža trenutno također radi smanjenim kapacitetom zbog koronavirusa, pa je tako privremeno zatvorena poslovnica u Rijeci u Užarskoj, dok poslovnica na Jadranskom trgu radi od 8 do 15 sati.


Poslovnice Addiko banke rade od ponedjeljka do petka, Jadranski trg i Đure Šporera od 9 do 16 sati.


RBA također radi prilagođeno, a u Rijeci poslovnice na Žabici, u Đure Šporera, te na Vežici rade ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati, a srijedom od 10 do 17. Poslovnice HPB-a rade po prilagođenom vremenu od 8 do 15 sati.