Epilog napada: inspekcija pronašla samo sitne organizacijske propuste

Nekažnjeni nasilnici: Napadnutog učenika majka ispisuje iz Graditeljske škole

Ingrid Šestan Kučić

Osim samog napada zbog kojeg njezin sin još uvijek ne želi na nastavu, na takvu odluku majku je potaknula i reakcija škole na cijeli događaj



RIJEKA » Epilog prošlotjednog napada maskiranih učenika na dva petnaestogodišnjaka, na hodniku Graditeljske škole za industriju i obrt za vrijeme odmora, odluka je majke jednog od napadnutih učenika da ispiše sina iz te škole. Na takav korak, kaže, nije ju potaknula samo činjenica da je njen sin s prijateljem iz razreda čekajući na hodniku sat matematike postao meta nepoznatih napadača koji su s crnim maskama na glavi istrčali iz WC-a i ničim izazvani nogama počeli udarati dvojicu učenika prvog razreda, već i reakcija škole na cijeli događaj. Naime, majka čiji su podaci poznati redakciji ističe kako je sama kontaktirala Centar za socijalnu skrb te se uvjerila da ta ustanova nije obaviještena o incidentu u Graditeljskoj školi, iako Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima takvo nešto nalaže. 


   Također je samoinicijativno kontaktirala i policiju te je ustanovila da policija raspolaže pogrešnim podacima, ne samo njenim, već i pogrešnim imenom njenog sina. Sve to, uz prošlotjedno ponašanje škole koja je kao rješenje za napadnutog učenika i njegov strah predložila sjedenje pred zbornicom za vrijeme odmora, prevagnulo je u odluci da sina, koji još uvijek zbog staha ne želi na nastavu, ispiše iz Graditeljske škole i upiše u neku drugu riječku srednjoškolsku ustanovu. U toj namjeri jučer ju nije pokolebao ni pomirljiv razgovor s ravnateljicom i pedagoginjom škole, jer petnaestogodišnja žrtva napada još uvijek zbog psihičkih posljedica odlazi psihologu. 


   Iako majka tvrdi da je Centar za socijalnu skrb prvu informaciju o fizičkom napadu na hodniku škole dobio od nje, kao i da je policija raspolagala pogrešnim osobnim podacima, u riječkoj podružnici prosvjetne inspekcije tvrde kako je škola, što se samog događaja tiče, postupila po svim propisima i zadovoljila sve one korake koje u takvim slučajevima zahtjeva, ne samo Protokol nego i ostale zakonske odredbe. Naime, djelatnici prosvjetne inspekcije dva su dana vršili nadzor u Graditeljskoj školi, koji je jučer okončan, te su utvrdili da je škola odmah pozvala roditelje žrtava, kao i policiju. 




   Međutim, ono što škola prema nalazu prosvjetne inspekcije nije učinila, predradnje su koje su takav incident mogle spriječiti. U prosvjetnoj inspekciji kažu kako je jučer okončanim nadzorom utvrđeno da u školi postoje određeni propusti organizacijskog tipa kao što je neorganiziranje nastavničkih dežurstava za vrijeme odmora, te neprimjena Pravilnika o kućnom redu. Iako u prosvjetnoj inspekciji naglašavaju da se radi o sitnim propustima te da je jučer Graditeljskoj školi dostavljen zapisnik u skladu s kojim svoje propuste mora ispraviti, očito je da su upravo ti propusti mogli spriječiti incident za koji se još uvijek ne zna tko ga je počinio.