Prebacivanje odgovornosti

Neizvjesna budućnost Psihijatrijske bolnice Lopača: Ustanova ima milijun kuna gubitka

Damir Cupać

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Lopača treba sudjelovati u raspodjeli sredstava za decentralizirane funkcije. Ali za to nema razumijevanja ni u PGŽ-u, ni u ministarstvima zdravstva i financija, upozorio je Vojko Obersnel



RIJEKA Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Lopača Neven Ivanović najavio je da bi radovi na sanaciji dijela bolnice koji je uništen u požaru mogli krenuti početkom sljedeće godine i da bi sve trebalo biti u funkciji do sredine 2019. godine.


– Nakon požara smo morali izraditi statički elaborat kako bismo vidjeli u kakvom je stanju zgrada. Troškovnici za radove se još uvijek rade, a kada dobijemo financijske pokazatelje, raspisat ćemo natječaj za izvođača radova. Do kraja ovoga mjeseca pokušat ćemo osposobiti prvi kat kako bismo mogli funkcionirati na 50 posto kapaciteta. Ako sve bude u skladu s našim planovima, radovi bi mogli krenuti početkom 2019. godine i trajat će šest mjeseci, izvijestio je Ivanović Kolegij gradonačelnika na kojemu se raspravljalo o radu gradskih ustanova u prošloj godini.


Neformalni osnivač


Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo kada je riječ o sufinanciranju gradskih ustanova i od strane Primorsko-goranske županije i od strane države.




– Grad Rijeka je bio neformalni osnivač Psihijatrijske bolnice Lopača do 2003. godine. Kada su htjeli zatvoriti bolnicu, a ljude poslati na cestu, mi to nismo dopustili niti smo se mirili s takvim planom. Glumili smo osnivača desetak godina da bi to početkom 2000-ih i službeno postali. Riječ je o jedinoj zdravstvenoj ustanovi kojoj je osnivač jedinica lokalne samouprave. Godinama sam se borio protiv idiotskog zakona kojim nije predviđeno da lokalna samouprava bude osnivač zdravstvenih ustanova. Nažalost, neuspješno, izjavio je Obersnel. On se osvrnuo na podatak da je Psihijatrijska bolnica Lopača prošlu godinu radila s minusom od oko milijun kuna.


– Iz godine u godinu sve je teže kada je riječ o financijskoj situaciji. Razgovarali smo s nekoliko ministarstava, ali nije bilo nikakvih iskoraka. Ovo ljeto dogodio se i požar. Izgorio je cijeli kat s, nažalost, smrtnim posljedicama jer je jedna osoba stradala. Nema koga nije bilo u Lopači, od premijera, preko ministara do župana. I svašta se obećavalo. Prošlo je šest mjeseci, a pomoći nema. Nastojimo to riješiti, ali budućnost bolnice bez ugovaranja kreveta s Hrvatskim zavodom za zdravstvo će biti problematična. Problem je u tome što bi i Lopača treba sudjelovati u raspodjeli sredstava za decentralizirane funkcije. Ali nema razumijevanja za to ni u Primorsko-goranskoj županiji, ni u Ministarstvu zdravstva ni u Ministarstvu financija koja igraju ping-pong kada je riječ o odgovornosti. Zato je Lopača iskazala gubitak, a pokrit ćemo ga kroz vrijeme od četiri godine. Ali, problem funkcioniranja će ostati i dalje, upozorio je Obersnel.


Prvi dogovori


Riječki dogradonačelnik Nikola Ivaniš izrazio je nadu da bi se do početka prosinca ove godine trebali operacionalizirati preliminarni dogovori s resornim ministarstvima kada je riječ o raspodjeli decentraliziranih sredstava.


– Nadamo se da bi se mogao povećati i broj kreveta koji će se financirati sredstvima HZZO-a, zaključio je Ivaniš.