Smotra vina

Nedjelja u znaku zlatnih belica: Sve je spremno za susret vinara Kastavštine

Edi Prodan

Radenko Srdoč, Dejan Rubeša, Dejan Jurčić, Dolores Kukurin i Bojan Frlan / Foto S. JEŽINA

Radenko Srdoč, Dejan Rubeša, Dejan Jurčić, Dolores Kukurin i Bojan Frlan / Foto S. JEŽINA

Od 42 izlagača koji donose 80 uzoraka vina, čak njih 5 osvaja zlatnu medalju. A dva su zlata dodijeljena za našu belicu, istaknuo je Radenko Srdoč, predsjednik Udruge Belica



KASTAV – U nedjelju u 15 sati započinje 12. ocjenjivački susret vinara Kastavštine. Bude li lijepo, suho vrijeme održat će se na Fortici, u slučaju kiše sve se seli pod Ložu. Bio bi to kratki, telegrafski izvještaj s konferencije za novinare u prvoj kastavskoj kušaonici vina u vlasništvu Dejana Rubeše gdje je i središte Udruge Belica kojoj se i ima zahvaliti što u nedjelju imamo mogućnost prisustvovati ovoj zanimljivoj vinskoj smotri, no u realnosti riječ je o mnogo značajnijem događaju. Riječ je zapravo o svojevrsnoj odi ustrajnosti u spašavanju baštine i nastojanju da se od tradicije napravi vino koje udovoljava svim pravilima znanosti i modernih tendencija u vinogradarstvu i vinarstvu.


– Ovogodišnja je smotra posebno važna jer od 42 izlagača koji donose 80 uzoraka vina, imamo čak njih pet koji osvajaju zlatnu medalju. A ono što je posebno značajno – dva su zlata dodijeljena za našu belicu, specifičnu kupažu pet uglavnom autohtonih sorti koja je do prije nekoliko godina bila osuđena na – izumiranje, istaknuo je Radenko Srdoč, predsjednik Udruge Belica. S njim se složio i Bojan Frlan, tajnik Belice koji se također osvrnuo na revitalizaciju belice kao i činjenicu da je ponuda vina članova Udruge sve raznovrsnija.



Sva su vina prošla najstrožu laboratorijsku analizu, kao i organoleptičko ocjenjivanje recentnog žirija na čijem se čelu nalazi ugostiteljska legenda Nenad Kukurin, potom znani sommelier i voditelj vinske ponude »Bevande« Klaudio Jurčić, pa Albert Koraca, vinski inovator iz Motovunskih Novaki, ujedno i kreator riječkog ruma »Moro« te još pet jednako uglednih sommeliera.





A zadovoljstvo učinjenim u tradicijsko-gospodarskom smislu izrazio je i Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika Kastva kojeg posebno veseli što su nasadi belice značajno povećani, sa svega dvadesetak rudimentarnih čokota do njih pet tisuća, koliko ih je danas zasađeno na širem kastavskom području.


Domaćin skupa Dejan Rubeša, vlasnik OPG-a i navedene kušaonice te jedan od značajnijih kastavskih vinara istaknuo je kako će svi posjetitelji smotre uživati u velikom broju vina koja su ove godine postigla zavidnu kvalitetu. Tome u prilog govori i činjenica da je svega nekoliko uzoraka zbog nekvalitete odbijeno od dolaska na smotru, dok je većina vina zaslužila najviše ocjene, odnosno svrstavanje u zonu zlatnih i srebrnih medalja.


– Dolazak u nedjelju u Kastav znači ne samo uživanje u vinima, nego i u specifičnoj gastronomiji. Svi kastavski restorani će biti otvoreni, a neki od njih, poput Fortice ili mesnice Buretić, pripremaju i posebne sajamske menije po popularnim cijenama. Želja nam je da se ljudi uvjere u značajan napredak kvalitete vina naših vinara objedinjenih u Belicu, ali i da dožive Kastav kao unikatnu lokaciju na kojoj se može mnogostruko uživati – istaknula je Dolores Kukurin, direktorica TZ-a Kastva.