Nova era

‘Neću potpuno otići iz političkog i javnog života’: Obersnel o povlačenju s mjesta šefa SDP-a Rijeke

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Drago mi je da imamo dva kandidata, dva mlada i perspektivna SDP-ovca, čistih biografija – tu je Marko, doduše s više iskustva, što je i logično s obzirom na to da je drugi mandat moj zamjenik, a Vuk je isto tako dijete riječkog SDP-a



RIJEKA Nova era je pred riječkim socijaldemokratima: dosadašnji šef riječkog SDP-a i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel nije se kandidirao za mjesto šefa SDP-a u Rijeci. Rok za kandidature istekao je jučer u 12 sati, a kandidati su županijski predsjednik Foruma mladih Vuk Prica, koji je to već ranije objavio, i Obersnelov zamjenik Marko Filipović, koji ima dužnost zamjenika i u stranci i na razini Grada Rijeke.


Riječki gradonačelnik već je ranije izjavljivao da se ne planira ponovo kandidirati za mjesto čelnika izvršne vlasti u Rijeci, pa mnogi u stranci komentiraju da ovo nije iznenađenje, ali ipak je zanimljivo da je nakon jednog desetljeća vođenja SDP-a u Rijeci željeznom rukom Obersnel odlučio dopustiti da na mladima svijet ostane. Da ne bi ipak ta tranzicija bila previše nagla, ipak se, kako se saznaje, odlučio kandidirati za mjesto člana Predsjedništva Gradske organizacije. Naravno na mjestu gradonačelnika ostaje do 2021. godine, osim ako zbog bilo kojih razloga ne dođe do prijevremenih izbora. Nakon što je Rijeka dobila projekt EPK, odlučio je ostati još jedan mandat.


Mladi i perspektivni 


U izjavi za naš list, Obersnel je rekao:




– S obzirom na to da sam najavio da se više ne namjeravam kandidirati za gradonačelnika, smatrao sam logičnim prepustiti i mjesto predsjednika Gradske organizacije SDP-a Rijeke. Vrijeme je za smjenu generacija, za novu energiju i nove ljude kojima treba dati priliku da nastave graditi riječku socijaldemokraciju. To ne znači da se mislim u potpunosti povući iz javnog i političkog života. Bit ću tu da pomognem svojim znanjem i iskustvom – kaže Obersnel.


»Drago mi je da imamo dva kandidata, dva mlada i perspektivna SDP-ovca, čistih biografija – tu je Marko, doduše s više iskustva, što je i logično s obzirom na to da je drugi mandat moj zamjenik, a Vuk je isto tako dijete riječkog SDP-a, koji je tek počeo graditi liječničku karijeru, a koju, nadam se, zbog ove kandidature neće zanemariti«, rekao nam je Obersnel.


S obzirom na to da je svojedobno bio najavljivao da će se i Željko Jovanović kandidirati za predsjednika SDP-a u Rijeci, pitali smo ga kako to da se na kraju odlučio priliku prepustiti mladom Vuku Prici.


– Smatram da na čelu riječke gradske organizacije mora biti netko tko sudjeluje direktno u osmišljavanju i provedbi gradske politike, bilo kroz izvršnu ili predstavničku vlast. Istovremeno, znate da sam uz Gordana Marasa najaktivniji saborski zastupnik SDP-a i to smatram svojim prioritetom u stranačkom radu, pa ne bih imao dovoljno vremena posvetiti se zahtjevnom poslu vođenja jedne od najvećih i najvažnijih gradskih organizacija SDP-a u Hrvatskoj. Stoga sam se i kandidirao za predsjedništva i mjesta potpredsjednika u Rijeci i PGŽ-u, gdje moj doprinos budućem boljem i kvalitetnijem radu SDP-a može biti maksimalan. Pozivam sve u SDP-u Rijeke i PGŽ-a da u što većem broju izađu na unutarstanačke izbore i da ne dopuste nikakav šalabahter-cirkus koji neki pokušavaju opet progurati – kaže Jovanović.


Opširnije u tiskanom izdanju…