i-Fest

Nastup mališana s teškoćama u razvoju ispunio srca

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dok su djeca nastupala, u atriju HKD-a izloženo je bilo pregršt predmeta koje su izradile vrijedne ručice pod budnim okom njihovih mentora i voditelja. Bilo je tu i šiba, ogrlica, vrećica lavande, slika...



RIJEKA – Neopisivo uzbuđenje, pomiješane emocije pred nastup, nema vrtićara koji nije nestrpljivo cupkao i čekao trenutak da se predstavi recitalom, igrokazom i pjesmicom koju je uz pomoć teta naučio. Hrvatski kulturni dom na Sušaku bio je jučer prepun mališana koji su u okviru 17. festivala stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom pod nazivom i-Fest pred roditeljima, bakama, prijateljima i uzvanicima pokazali što znaju i umiju.


Vrijedne ručice


Istodobno je u atriju HKD-a izloženo pregršt predmeta koje su izradile vrijedne ručice uz budno oko njihovih mentora, voditelja, nastavnika. Bilo je tu i šiba, ogrlica, vrećica lavande, slika, unikatnih predmeta, jednom riječju mašti na volju. Najviše pažnje privukao je štand Centra za autizam jer su vrijedne ruke sudionika Festivala izradile nevjerojatne slike, drvene domine, slike prevučene smolom. Svi predmeti su prodani.


– U radionici radimo s pet korisnika i sve što je ovdje izloženo, rezultat je tromjesečnog rada, kazao nam je Milivoj Vrabec, voditelj radnih aktivnosti u Centru za autizam. U društvu likovne pedagoginje Tajane Putrih Tovilović objašnjavali su znatiželjnim posjetiteljima na koji su način stvarali vrijedne predmete. Bojenje, lakiranje, graviranje, djelo su naših korisnika, mi samo spajamo i lijepimo, potvrdio nam je Vrabec.




U prepunoj dvorani posjetitelje je jednim glasnim “Dobro jutro”! pozdravio voditelj Dražen Turina Šajeta koji je program “odvozio” uz pomoć suvoditeljice Isabelle Hujić. Voditeljica dječje skupine vrtića Krnjevo Sandra Turina Miočić pripremala je djecu među kojom je i četvero djece s posebnim potrebama, a predstavila su se recitalom “Čajanka na livadici”. Vrtićari Toma i Maj iz “Veseljka” kazali su da su spremni, sve naučili i jedva čekaju nastup, baš kao i skupina vrtićara iz “Maestrala”.


Na 17. festivalu stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentiralo je više od 300 sudionika.


“U jednom dahu”


U programu su tijekom jučerašnjeg prijepodneva nastupili, osim Dječjeg vrtića Krnjevo, Dječji vrtić Maestral koji je izveo “Jedi, jedi, jedi još” i “Voda”, potom su iz Dnevnog Centra za rehabilitaciju “Slava Raškaj” izveli “Ples na kiši”. Dječji vrtić More, vrtić Kvarner, predstavio se “Pričom o notama”, a “Kišne razdragance” izveli su iz Dječjeg vrtića Sušak, Vrtić Veseljko. Centar za rahabilitaciju, podružnica Kraljevica-Oštro, predstavio se nastupom pod nazivom “Ruku mi daj”.


U poslijepodnevnom programu održana je modna revija Modne agencije Glamour Tara u izvedbi Društva multiple skleroze PGŽ-a te Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i Centra za rehabilitaciju Rijeka. Božićnu zvijezdu izveli su učenici Ekonomske škole “Mijo Mirković”, a “Posebno dijete” Centar za odgoj i obrazovanje. Udruga osoba s cerebralnom i dječom paralizom, te Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom predstavili su se programom pod nazivom “U jednom dahu”, a “More i vjetar” izveli su učenici OŠ Gornja Vežica.


“Bilo jednom u Hollywoodu” potpisali su Centar za autizam, a “Pljesnimo” Centar za odgoj i obrazovanje. “Društvenu mrežu” izveli su Udruga osoba s cerebralnom paralizom te Županijska udruga osoba s cerebralnom paralizom. Udruga za sindrom Down Rijeka 21 imala je nastup pod nazivom “Svjetlost u sjeni”, a s “Antuntunom s Kantride” predstavila su se djeca iz OŠ Kantrida. “Prošeći se s manun po Kvarneru” izvela je Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom te Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, a Centar za autizam na kraju je izveo “Kuću sjećanja”.