Okončanje uređenja do kraja godine

Nastavak građevinskih radova na studentskim paviljonima u trsatskom Kampusu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Do kraja kolovoza radit će se na okončanju uređenja svih triju novoizgrađenih paviljona, a potom će se nastaviti izgradnja šetnice te prometnica u Sveučilišnom kampusu do konca godine



RIJEKA Odmah po iseljenju sudionika Europskih sveučilišnih igara Kampus na Trsatu ponovo je postao gradilište, a prema najavama rektora prof. dr. Pere Lučina do kraja kolovoza radit će se na okončanju uređenja svih triju novoizgrađenih paviljona u kojima su privremeno bili smješteni studenti sportaši.


– Nastavlja se isporuka namještaja te se uklanjaju sitni nedostaci. Do sada je 95 posto toga napravljeno, a ostalo je niz sitnica koje treba riješiti poput opremanja kuhinja i zajedničkih prostora. Bez velikog opterećenja sve bi trebalo biti gotovo do 25. kolovoza kada ćemo potpuno preuzeti paviljone koji bi 1. rujna trebali biti useljivi za naše studente, kaže rektor.


No, ni s prvim danom rujna građevinski strojevi neće napustiti Kampus, jer nastavlja se izgradnja šetnice te prometnica, a ti će radovi prema najavama rektora potrajati do kraja ove kalendarske godine. Riječ je o izgradnji pješačkog koridora između Građevinskog fakulteta i objekta studentske prehrane te prometnica radnih naziva Studentska ulica 1 i Studentska ulica 2. Te će prometnice biti u funkciji studentskih paviljona, a rade se zajedno sa svom pratećom infrastrukturom u sklopu projekta Uređenja okoliša s pripadajućom infrastrukturom 1. B faze izgradnje Sveučilišnog kampusa u Rijeci.




Vrijednost tih radova gotovo je 20 milijuna kuna, a buduća šetnica, odnosno pješački koridor, između zgrade Građevinskog fakulteta i objekta studentske prehrane, nastavak je na početnih oko 64 metara koji su izvedeni u 1. A fazi gradnje, a sad se gradi novih 320 metara, dok će se Studentska ulica 1 duljine oko 207 metara nastavljati prema sjeveru na raskrižje izvedeno pri gradnji gradske Ulice Radmile Matejčić. Okomita je na postojeću ulicu, s osi u smjeru jug-sjever, a s istočne će strane imati parkirna mjesta.


Do Studentske ulice 1 nalazit će se Studentska ulica 2 duljine oko 186 metara, a od raskrižja će se granati na istočni dio duljine oko 74 metra i zapadni dio duljine oko 112 metara prema budućoj sportskoj dvorani te će završavati »slijepo«. Studentska ulica 2 bit će okomita na Studentsku ulicu 1 s osi u smjeru istok-zapad, a u istočnom će dijelu imati parkirna mjesta sa sjeverne strane te u zapadnom dijelu s obiju strana.


Infrastrukturna i komunalna instalacija koja se u sklopu šetnice i novih gradskih ulica planira predviđa prelaganje postojećega glavnog transportnog vodovoda, opskrbne vodovode, kolektore sanitarne kanalizacije, oborinske kolektore za čiste oborinske vode, kao i oborinske kolektore za onečišćene oborinske vode, plinovod, toplovod, hladnovod, parovod i kondenzat te javnu rasvjetu i distributivnu komunikacijsku mrežu.