Novčana pomoć

Najugroženijim riječkim umirovljenicima 1.300 poklon-bonova za blagdane

Damir Cupać

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL



RIJEKA – U povodu božićno-novogodišnjih blagdana Grad Rijeka osigurao je novčanu pomoć u obliku poklon-bona u vrijednosti od 300 kuna za oko 1.300 umirovljenika koji imaju prebivalište na području grada Rijeke i čija mirovina ne prelazi iznos od 1.700 kuna, računajući u iznos mirovine i zaštitni dodatak uz mirovinu, te za oko 100 osoba starijih od 65 godina bez prihoda koji imaju prebivalište na području grada Rijeke.


– Poklon-bonovi će stići na kućnu adresu, a preuzimanje namirnica bit će moguće od 16. prosinca 2019. godine do 20. siječnja 2020. godine u trgovinama Plodina d.d. Rijeka. Procjenjuje se da će navedeno pravo, uz oko 740 umirovljenika koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć, ostvariti i oko 560 umirovljenika s mirovinom između 1.400 i 1.700 kuna, te oko 100 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda.


U proračunu smo za ovu namjenu planirali 420.000 kuna, navela je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković. Ona je naglasila da umirovljenici s mirovinom do 1.400 kuna automatizmom dobivaju poklon-bon na kućnu adresu.




– Ostali umirovljenici, da bi ostvarili pravo na poklon-bon, trebali bi u razdoblju od 15. studenog ove godine do 10. prosinca 2019. godine dostaviti zahtjev, te priložiti dokaze o ispunjavanju uvjeta: preslika osobne iskaznice, OIB, zadnji odrezak od mirovine ili obavijest banke o mirovinskim prihodima u RH i/ili potvrdu o visini mirovine u kunama iz inozemstva i potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o nekorištenju mirovine u RH, te potpisati izjavu o neposjedovanju nekretnine, točnije druge nekretnine za stanovanje, poslovnog prostora ili kuće za odmor na području Republike Hrvatske, pojasnila je pročelnica Mušković.


Grad Rijeka je još 2005. godine započeo s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika dodjeljivanjem poklon-bonova određene novčane vrijednosti za preuzimanje namirnica u pojedinim trgovinama u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Godišnje se dodjeljivalo oko 1.000 poklon-bonova, a u proteklih 14 godina izdvojeno je za tu namjenu oko 4,3 milijuna kuna.