"Startup Europe Awards"

Najbolji europski startupovi: Riječani zapaženi u Bruxellesu

Vedrana Simičević

Riječko-zagrebački tim s mentorom dr. sc. Svenom Maričićem

Riječko-zagrebački tim s mentorom dr. sc. Svenom Maričićem

Startup Medicinskog fakulteta u Rijeci »Braille Riddles« nije osvojio 1.  mjesto, ali je dobio  pohvale



RIJEKA Sedam timova predstavljalo je Hrvatsku ove srijede u Bruxellesu na dodjeli nagrada za najbolje europske startupove, »Startup Europe Awards«, a među njima i riječko-zagrebački tim studenata sa svojim projektom »Braille Riddles« – taktilnim slagalicama za slijepu i slabovidnu djecu.


U Bruxelles su otišli pobjednici sedam različitih kategorija odabrani krajem prošle godine na nacionalnoj razini natjecanja u Rijeci, a iako na kraju niti jedan hrvatski tim nije osvojio prvo mjesto na europskoj razini, sudjelovanje u »europskom finalu«, odnosno »Euroviziji za startupove« velika je čast i svakako će dati vjetar u leđa ovim originalnim hrvatskim idejama.


Riječko-zagrebački tim »Braille Riddles« čine Toma Babić, Martina Sedlić, Dario Džepina, Lovro Ivanković, Ante Gugić, Maja Buljan, Josip Šore i Dino Alagić – studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci pod čijim se okriljem ovaj startup i nalazi, te Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Njihove »Braille Riddles« raznolika su edukativna pomagala za slijepu i slabovidnu djecu koje su razvili i izradili koristeći tehnologiju 3D printa kako bi pojeftinili izradu.


Dva modela




Slagalice je tim osmislio kroz dva modela – djeci do 7 godina namijenjene su jednostavne slagalice u obliku kocke sa slovima Brailleovog pisma, dok su djeci od 7 do 12 godina namijenjene »taktilne« puzzle« koje na sebi imaju reljefne obrise raznih predmeta iz okoline i naziv tih predmeta na »brajici«.


– Prisustvovati dodjeli nagrada u Europskom parlamentu u Bruxellesu bilo je odlično iskustvo, ostvarili smo puno korisnih kontakata, razgovarali o daljnjem razvoju projekta, dobili puno pohvala. Naš projekt je u fazi izrade završnih prototipa i testiranja na krajnjim korisnicima, te trenutno razmišljamo kako dodatno proširiti paletu tema, kazao nam je voditelj projekta Toma Babić dodavši da su osim Medicinskog fakulteta u Rijeci njihov put u Bruxelles pomogli i udruga Riječki val i Grad Rijeka.


Tim trenutno čeka da netko od njih završi studij kako bi mogli otvoriti firmu i krenuti u tržišnu realizaciju. Neki strani investitori, kazao je Babić, već su pokazali interes za ulaganje.


Ostali timovi


Pored startupa »Braille Riddles« koji je na nacionalnom nivou pobjedu odnio u kategoriji društveno korisnih ideja, u Bruxellesu su se za europske nagrade u svojim kategorijama natjecali i hrvatski startup-ovi Juvo Home Friend (alarmni sustav koji dojavljuje kretnje djeteta prema manje sigurnom dijelu kuće), Tinja (online platforma za jednostavno i efikasno povezivanje instalatera solarnih panela i zainteresiranih korisnika); Studio Rebus/Meridda (sustav pametne narukvice, web i mobilne aplikacije koji mjeri stres korisnika), Eter.io (sustav koji pomoću raznih senzora optimizira razinu osvjetljenja u radnom okružju), Terrible Creations (vrsta društvenih igara koje se igraju u realnom vremenu i prostoru) i LovePranks (aplikacija koja razvija sitne znakove pažnje koji pomažu malim iznajmljivačima da pruže uslugu gostima).


Hrvatske timove na dodjeli u Europskom parlamentu pratili su dekanica Visoke poslovne škole PAR dr.sc. Gordana Nikolić kao predstavnica hrvatskih ogranizatora natjecanja te dr.sc. Sven Maričić, mentor tima »Braille Riddles«.