Zanimlivo događanje

Na Zametu se družili kolekcionari vojnih memorabilija

Sandy Uran

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



RIJEKA U Maloj dvorani Sportskog centra Zamet održan je prvi Međunarodni susret kolekcionara militarije – vojne memorabilije, policijskog i vatrogasnog znakovlja u organizaciji Hrvatskog društva kolekcionara militarije.


Osim domaćih izlagača prisutni su bili izlagači iz Zagreba, Pule, Slovenije i Italije. Posjetitelji su imali priliku vidjeti i vrijedne eksponate iz vremena Drugog svjetskog rata, ordene i opremu, te hrvatskog vojnog znakovlja iz vremena Domovinskog rata. Stoti posjetitelj dobio je dar iznenađenje od strane Hrvatskog društva kolekcionara militarije, a riječ je o knjizi »Vojnii oklopi iz srednjeg vijeka«. U sklopu susreta bila je otvorena i izložba maketa vojnih vozila i zrakoplova Cestmira i Damijana Komareka.


Svi koji su poželjeli se učlaniti u Hrvatsko društvo kolekcionara militarije mogli su to učinili te je tako društvo dobilo tri nova člana. Organizator, Hrvatsko društvo kolekcionara militarije novi susret kolekcionara planira u rujnu mjesecu. Na susretu smo dva posjetitelja pitali i za dojmove.




– Ljetujem u Novom Vinodolskom, u Rijeku sam došao zbog ovog sajma. Sajam mi je jako dobar. Rijetke su takve manifestacije izuzev one na Britancu, ali tamo ima svega, i kopija, i svakojakih stvari. Pravih stvari nažalost nema puno. I sam sam kolekcionar pa znam. O sajmu sam čitao u Novom listu i eto došao. Moja strast je Drugi svjetski rat, NDH i Treći Reich. Organizatoru u budućnosti želim više posjetitelja i iz Zagreba, kazao je Tomislav Klajić iz Osijeka.


Dobri su i dojmovi Luke Peloze.


– Ima se što za vidjeti, posebno stoga što je to prvi takav sajam u Rijeci. I sam sam kolekcionar. Među mladima nema puno interesa za to, a sam sam krenuo u taj svijet zahvaljujući i tati. Vjerojatno ću na narednom sajmu i sam izlagati. Posebno volim uniforme. Što starije to bolje, zaključio je Peloza.