Konencija fantastike

Na Rikonu dodijeljene nagrade Artefakt za najbolja žanrovska ostvarenja

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – Na Filozofskom fakultetu u Rijeci do nedjelje se održava 22. Rikon, konvencija fantastike u organizaciji Udruge 3. zmaj, čiji je suorganizator Sveučilište u Rijeci. Manifestacija koja se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu ovogodišnjeg izdanja nudi tri dana bogatog sadržaja svim ljubiteljima fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti. Ove godine Rikon je u znaku cyberpunka.


Posjetiteljima se nude razna predavanja, tribine, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativne radionice, kvizovi, izložbe te cosplay natjecanje (najbolja maska). Organizatorski tim posebno je ponosan na činjenicu da je upravo Rikon osvojio titulu europske konvencije znanstvene fantastike Eurocon 2020 koja će biti održana kao nadogradnja na Rikon 2020. te ugostiti brojne međunarodne goste i program.


U nedjelju od 11 do 15 sati održava se program posebno posvećen najmlađima – kroz edukativne i zabavne igre i radionice.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Udruga 3. zmaj i ove godine na Rikonu dodjelila je nagradu Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja ostvarena je suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela.


U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Vanja Spirin za kratku priču Božanski Orko, u srednjoj kategoriji nagrada ide Torpu Monianttu za priču Trostuki misterij Balltona, a u dugoj kategoriji nagradu je dobila Milena Benini za roman Mletački sokol.



Dječji žiri nagradu za najbolji roman za djecu dodijelio je Nives Madunić Barišić za roman Dlakava ljubav: 4. slučaj detektiva Melkiora. Ove godine uvedena je i posve nova nagrada, a to je  Artefakt za najbolju slikovnicu, a tu je nagradu najmlađi žiri dodijelio Tamari Bakran i Marseli Hajdinjak za slikovnicu Babasova i kraljičino stablo.


Nagrada za poseban doprinos fandomu ove godine ide Hangaru 7/Inverziji, za njihovu upornu i konzistentnu promociju žanra, posebice domaćeg književnog ostvaraja u spekulativnoj fikciji.


Konvencija svake godine ugošćuje brojne posjetitelje svih uzrasta iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Broj posjetitelja ovog događanja svake godine raste, a u protekle dvije godine taj broj je prešao 900. Rikon 2019. održava se uz potporu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.