Zabava u trećoj dobi

Na Platku održan 18. susret umirovljenika PGŽ-a: Osjećamo se bolje, mlađe i zdravije

Sanja Gašpert

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



PLATAK Više od 1.500 umirovljenika s područja cijele Primorsko-goranske županije, ali i susjedne Istarske te Ličko-senjske, kao i gosti iz Zagreba i okolice te Dalmacije okupilo se na 18. susretu umirovljenika Primorsko-goranske županije, kojeg je jučer na Platku organizirala Matica umirovljenika PGŽ-a, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije. Uz sportska natjecanja u boćanju, pikadu, visećoj kuglani, šahu i kartama, održan je nastup pjevačkih zborova, folklornih i plesnih grupa.


Nisu sami


Susret je otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je istaknuo kako Primorsko-goranska županija pomaže umirovljenicima te da je ovaj susret prerastao u međunarodni.


– Činjenica je da su umirovljenicima male mirovine. Ti su ljudi iznijeli ratnu tranziciju hrvatskog društva te im se za to treba odužiti. Mi u proračunu izdvajamo oko 300 tisuća kuna za njihove programe, a ovo je samo jedan od tih programa. Ono što je problem su njihove mirovine koje su ispod 40 posto prosječne plaće, a trebale bi biti barem 50 posto, rekao je župan Komadina, pozvavši umirovljenike da se učlane u udruge jer tada nisu sami, a zajedno je svima lakše.




Pozdravne riječi umirovljenicima su uputili i predsjednik Matice umirovljenika PGŽ-a Josip Matković, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačević, predsjednik Vijeća seniora PGŽ-a Dinko Tamarut, kao i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Josip Matković kazao je kako je cilj ovakvih susreta da se umirovljenici druže, da se zbliže, zabave, barem jedan dan zaborave na svakodnevne brige, posebice one zdravstvene, ali i egzistencijalne. Matković je podsjetio kako Matica umirovljenika PGŽ-a, koja broji više od 20 tisuća umirovljenika, tijekom godine organizira nekoliko sličnih susreta, sredinom travnja u sklopu Dana PGŽ-a, u srpnju na Platku, a početkom listopada na Krku.


Oduševljeni Platkom


Iz Udruge umirovljenika Fužine na Platak je stiglo dvadesetak umirovljenika, a jedna od njih, Ljubica Zima, kazala je kako svake godine dolaze na Platak jer vole druženja, zabavu i sportska nadmetanja. Mara Ugrin iz Novog Vinodolskog stigla je sa svojih pedesetak kolega umirovljenika i nije krila oduševljenje novim, izmijenjenim Platkom. Poželjela je više ovakvih susreta jer je to, kazala je, prigoda da umirovljenici barem nakratko zaborave na bolest i male mirovine. Davor Dionis stigao je iz Buja s još tridesetak umirovljenika te kazao kako je svake godine na Platku, koji ga je u pozitivnom smislu iznenadio novim sadržajima. Predsjednica Udruge umirovljenika Čavle Vlasta Šupak pohvalila se prvim mjestom svojih boćarica, kao i činjenicom da je na Platak grupno ili individualno stiglo više od sedamdeset umirovljenika iz Čavala.


– Ovakvi susreti služe za obnavljanje duše i tijela, osjećamo se bolje, mlađe i zdravije, jer smo barem na jedan dan izašli iz sive svakodnevnice, kazala je Šupak.