Protiv nasilja nad ženama

Na Korzu se prikupljali potpisi za objavu registra obiteljskih nasilnika-recidivista

Orjana Antešić

Nasilje nad ženama je civilizacijski poraz čovječanstva i zato svi moramo djelovati odmah, poručila je Antonija Pintar



RIJEKA – Prema podacima riječkog Centra za participaciju žena u društvenom životu, u Hrvatskoj je od nasilja i nasilja u obitelji ugroženo čak 724.988 žena, a poražavajući je i podatak da u prosjeku prođe sedam godina prije nego što se prijavi nasilje. Europska Agencija za temeljna prava provela je nad 42.000 žena iz 28 država članica EU-a ispitivanja i pokazalo se da je prema subjektivnoj procjeni žena o učestalosti nasilja Hrvatska na nepopularnom drugom mjestu, odmah iza Portugala, jer je 30 posto hrvatskih ispitanica izjavilo je da je nasilje često, a čak 42 posto prilično često.


Članice Centra priključile su se UN-ovoj kampanji »Obojimo svijet u narančasto«, za budućnost bez nasilja, i unatoč lošem vremenu i kiši danas su na Korzu nastojale skrenuti pozornost Riječana prema problemu nasilja nad ženama, poglavito recidivista. Od slučajeva koji su prijavljeni, u Hrvatskoj je evidentirano 4.500 recidivista što bi značilo svaki peti nasilnik ponovi svoje nedjelo i krimen nad ženom. Aktivistice Centra i danas su prikupljale potpise za objavu registra nasilnika-recidivista jer bi to, prema riječima Antonije Pintar, uvelike poboljšalo prevenciju nasilja nad ženama, po uzoru na praksu u drugim europskim zemljama.


Pintar je pritom iznijela primjer Velike Britanije u kojoj postoji takav registar nasilnika, pri čemu se svakoj novoj partnerici evidentiranog na toj listi obavještava o toj činjenici i njegovoj prošlosti, a njoj je onda prepušteno na volju i želju hoće li nastaviti vezu sa takvim čovjekom.




– Nasilje nad ženama je civilizacijski poraz čovječanstva i zato svi moramo djelovati odmah i sada jer sustav još uvijek u nedovoljnoj mjeri štiti žene, poručila je Pintar uoči današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.