Kakav Novi list želimo

NOVA V.D. GLAVNE UREDNICE: Dobro novinarstvo nikada nije bilo potrebnije nego danas

Slavica Bakić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Onoga trenutka kada su se informacije počele širiti internetom, svi su bili uvjereni – novine nemaju budućnost! Osobno vjerujem da će takva predviđanja vrijeme ponovo demantirati. Web gledam kao saveznika, a ne protivnika novina.



Kada je čitatelj novina zadovoljan, obično hvali autore tekstova. Kada mu nešto smeta, gnjevno se hvata pera i piše redakciji pismo koje počinje riječima: »Poštovani uredniče…«. Točnije: »Poštovani glavni uredniče…«. Rečenica je to – doduše malo parafrazirana i prilagođena – iz jedne od brojnih knjiga namijenjenih budućim novinarima kako bi shvatili u kakvu se avanturu upuštaju izaberu li novinarstvo kao životni poziv i najsažetije opisuje koja je stvarna uloga »prvog među jednakima« u nekoj redakciji. Velika je to odgovornost, osobito kad si »prvi među jednakima« u najdugovječnijem dnevnom listu u Hrvatskoj i u vremenu koje tisku uopće nije naklonjeno.


Web saveznik


Činjenica je da se novine sve manje prodaju, čitatelji se okreću nekim drugim platformama i sve se češće mogu čuti razmišljanja kako će novine uskoro postati nešto o čemu će se govoriti u prošlom vremenu. Govorilo se, istina, tako i kada se pojavio radio. Novine su opstale. Onda je došla televizija i ponovo je krenula priča kako je novinama »kucnuo zadnji čas«. I takva se procjena pokazala pogrešnom. Onoga trenutka kada su se informacije počele širiti internetom, svi su bili uvjereni – novine nemaju budućnost! Osobno vjerujem da će takva predviđanja vrijeme ponovo demantirati. Web gledam kao saveznika, a ne protivnika novina.


Koliko god da je eksplozija dostupnih informacija na webu djelomično zasjenila dugogodišnju ulogu dnevnih novina da dostavljaju vijesti, toliko je otvorila prostora da se novine, kada je o sadržaju riječ, vrate vremenu kada je u fokusu bila priča. Zato će Novi list i dalje razvijati svoj portal kao mjesto, platformu na kojoj ćemo čitateljima što brže pružiti informaciju o tome što se događa, dok će tiskano izdanje biti usmjereno ka pričama, analizama i davanju konteksta kako bi se bolje razumjelo zbivanja.




Odgovor na pitanje kakav Novi list želimo, nalazi se i u njegovoj povijesti. Novi list koji je svjetlo dana ugledao 2. siječnja 1900. godine, a koji je kao urednik potpisao Frano Supilo, bio je moderan, europski orijentiran, hrvatski i riječki list. Supilo je novinama odabrao ime bez političkih, nacionalnih i ideoloških konotacija.


U novinarskom smislu, kako je to zapisano u monografiji izdanoj o stotoj obljetnici lista, koristio je tada najsuvremenije metode novinstva i novinarstva te davao širok uvid u problem o kojem piše, ali i promišljanja o njegovim mogućim rješenjima. Zahvaljujući takvom pristupu, Novi list je na početku 20. stoljeća postao važno, možda čak i najvažnije, hrvatsko novinsko glasilo, poznato i utjecajno, čak i u europskim razmjerima. Na kraju 20. stoljeća, u nimalo jednostavnim vremenima, zahvaljujući još jednoj ikoni riječkog, ali i hrvatskog novinarstva – Veljku Vičeviću, Novi list je ponovo preuzeo lidersku ulogu. Ne po nakladi, nego po značaju. Bio je svojevrstan »znak raspoznavanja« za ljude naprednih ideja koji još uvijek traže kvalitetno novinarstvo, nenagriženo tabloizacijom i nesputano uskim političkim, nacionalističkim i ideološkim stavovima.


Okrenuti čitateljima


Kao i do sada – a nastojat ćemo da to bude i više – bit ćemo okrenuti čitateljima. Bit ćemo regionalni list, ali nećemo zanemariti niti nacionalne sadržaje. Svjesni da u današnjim teškim vremenima nije jednostavno svakodnevno izdvojiti deset kuna za novine, zahvalit ćemo vam kvalitetnim i zanimljivim sadržajima, ne odstupajući pri njihovom stvaranju od načela na kojima će se novinarstvo uvijek temeljiti – bez obzira na tehničko sredstvo kojim će se oni prenositi – a to su: istinitost, poštenje, točnost, uravnoteženost i nepristranost.


Dobro novinarstvo nikada nije bilo potrebnije nego danas, tvrde svi analitičari medijskih trendova. Upravo to je ono što vam želimo pružiti.