Vrijedan ugovor

NOVA KRALJEVICA Za uređenje okoliša dvorca devet milijuna kuna

Biljana Savić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

- Ovo je poseban dan za Grad Kraljevicu, ne potpisuju se svaki tjedan ovako važni i financijski teški ugovori, ali svakih nekoliko mjeseci potpisujemo neki od važnih ugovora i to me neizmjerno veseli, kazao je Čandrlić za jučerašnje svečanosti u kraljevičkoj gradskoj vijećnici i zahvalio gradskim službama, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.



KRALJEVICA – Nakon što je na jesen prošle godine obnovljena fasada dvorca Frankopan u Kraljevici, u što je investirano 6 milijuna kuna, uskoro počinje i uređenje okoliša ovoga dvorca. Jučer su gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, kao naručitelj radova i direktor tvrtke Sitolor d.o.o. Ivan Brajković, kao izvođač radova, potpisali ugovor o javnoj nabavi radova na uređenju okoliša dvorca Nova Kraljevica – Frankopan, vrijedan 9 milijuna kuna. Uređenje okoliša dvorca, kao najveće komponente čitavog projekta, obuhvaća izradu novih armirano-betonskih potpornih zidova, uređenje ulaznog platoa, uređenje pješačkih staza i terasa, sijanje ekstenzivne livade i sadnju bilja. U okoliš će biti postavljeni novi arhitektonski elementi izrađeni od cortena.


Poseban dan


Radovi obuhvaćaju i sanaciju ogradnih zidova parcele dvorca te rasvjetu okoliša i pročelja dvorca. Bit će uklonjen asfalt, sačuvat će se stabla na sjevernom platou i inzistirati na suhozidima, a vidikovac na južnim terasama bit će posebna atrakcija. Radovi će početi za dva tri tjedna, a završiti na ljeto. Projekt uređenja okoliša dvorca izradila je tvrtka R INOVACIJA d.o.o. Za stručni nadzor građenja za radove na uređenju okoliša dvorca zadužen je Domagoj Mataija, glavni nadzorni inženjer radova iz tvrtke KARLOLINE – KLing d.o.o., i koordinator II radova Zvonimir Zubović iz tvrtke HOUSE d.o.o.


– Ovo je poseban dan za Grad Kraljevicu, ne potpisuju se svaki tjedan ovako važni i financijski teški ugovori, ali svakih nekoliko mjeseci potpisujemo neki od važnih ugovora i to me neizmjerno veseli, kazao je Čandrlić za jučerašnje svečanosti u kraljevičkoj gradskoj vijećnici i zahvalio gradskim službama, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.




– Tri velika projekta – Dvorac Frankopan, energetska obnova škole i uređenje lučice Carovo realizirani su uz vanjska sunfinanciranja i to je jedini put, jer Kraljevica nema dovoljno velik proračun za realizaciju ovako velikih projekata, ustvrdio je kraljevički gradonačelnik.


Narastao projekt


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podsjetio je na to da je projekt obnove frankopanskih dvoraca počeo prije 17 godina, s idejom da se zaustavi propadanje dvoraca u Vinodolu, no da je projekt u međuvremenu narastao i da će dvorac u Kraljevici biti edukativni centar i središte projekta Putovima Frankopana.



Komadina je izrazio i zadovoljstvo zbog partnerstva Kraljevice i Primorsko-goranske županije te podsjetio i na zajedničke projekte poput Dvorca Frankopan, ambulante, lučice Carovo i energetske obnove škole.


Uređenje okoliša kraljevičkog dvorca dio je projekta Kulturno turistička ruta »Putovima Frankopana«.


Ukupna vrijednost projekta je 64 milijuna kuna, od čega je 47 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a Grad Kraljevica jedan je od partnera, zadužen za provedbu ove najveće komponente – okoliša dvorca Nova Kraljevica-Frankopan.