Riječki škver

NEMA RJEŠENJA Blokada 3. maja postaje sve veći problem: “Ni sam ne znam što više činiti”

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Plaće za siječanj se ne mogu isplatiti, ali najgore je što u zraku opet visi pitanje kuda sve ovo vodi



RIJEKA – Prošla je i srijeda, a da se nikakav pomak oko Ćosićpromexa i blokiranog računa »3. maja« nije dogodio. Ni najmanji.


To je već dvanaesti dan i u riječkom brodogradilištu igra živaca postaje sve ozbiljnija. Plaće za siječanj se ne mogu isplatiti, ali najgore je što u zraku opet visi pitanje kuda sve ovo vodi.


Prošlo je niti pola godine otkad je »3. maj« dobio spasonosni kredit i državna jamstva od 150 milijuna kuna za ponovno pokretanje proizvodnje, nedugo potom u Banskim dvorima nakon prve tranše odobrili su i jamstva za kredit od 26 milijuna eura za završetak broda za kanadsku Algomu, na kojem se ozbiljno radi da bi ga se uspjelo isporučiti u ugovorenom roku do rujna ove godine.




U idućim tjednima morat će biti definirano i pitanje druge novogradnje koju bi riječki škver trebao završiti, broda za prijevoz automobila, u tijeku su završni pregovori s kupcem tankera »Santiago«, kompanijom Marflet koja je bila i originalni naručitelj ovog broda.


Australski Scenic želi graditi kruzere, ugovor za gradnju trupa za prvi brod na trećemajskom navozu čeka osnaženje, kao što i vlasnik ove kompanije Glen Moroney čeka odgovor iz Vlade hoće li stati iza ovog projekta koji bi riječkom brodogradilištu donio zaposlenost dijela kapaciteta u sljedećih pet godina.


Otvoren je, dakle, čitav niz »frontova« koji zahtijevaju angažman, a nesretna blokada sve više počinje to bacati u drugi plan.


U resornom Ministarstvu gospodarstva šute. Ministar Darko Horvat prošli je petak, nakon sastanka s Mijom Ćosićem, najavio da će se tražiti rješenje tako da se Ćosićpromexu omogući obročna otplata njegovog poreznog duga.


No, to je otvorilo nova pitanja s obzirom na poziciju riječkog brodogradilišta i drugih vjerovnika, nakon čega su u ovom resoru zamukli. Sve nervozniji je i Mijo Ćosić koji je i jučer, veli, cijeli dan u Zagrebu čekao da ga netko iz Ministarstva gospodarstva kontaktira jer je takav bio dogovor prošlog petka, da će se ponovo sastati u srijedu. Uzalud.


– Ovo je neodgovorno jer se ne radi o prodavaonici bicikla, već o »3. maju«. Ni sam ne znam što više činiti jer ako podignem ovrhu, automatski činim prekršaj prema Poreznoj koje je blokirala moju tvrtku.


Svi su svjesni u čemu je problem, svi jako dobro znaju kako je do svega ovog došlo i kako se to može riješiti, samo ako postoji volja, samo nitko da stavi tu točku na »i«.


Umjesto da se danas konačno riješi stvar, kako je i bilo dogovoreno, ispada da je sada problem i javiti se na telefon, revoltiran je bio Ćosić.