Predsjednik Liste za Rijeku

NADA SE DA NEĆE BITI NOVIH IZBORA Švorinić otkriva pod kojim će uvjetima biti podržan proračun

Damir Cupać

Danko Švorinić / Foto Vedran KARUZA

Danko Švorinić / Foto Vedran KARUZA

U demokracijama krizne situacije razrješavaju građani na izborima, u Hrvatskoj će ih rješavati Ministarstvo uprave i sudovi



Gradonačelnik Vojko Obersnel uskoro će na najveći ispit u njegovoj političkoj karijeri – morat će braniti prijedlog proračuna za 2018. godinu u gradskom parlamentu u kojemu nema većinu. Kalkulacije na koliko ruku Obersnel može računati već su počele, a trebaju mu još četiri glasa, uz 15 koje ima SDP-ova koalicija. Srednji blok već je kritizirao Obersnelov prijedlog, HDZ neće sigurno predložiti gradonačelnikov budžet, kao ni Hrvoje Burić. Drugim riječima, ili će Srednji blok ili će dio Srednjeg bloka podržati Obersnelov prijedlog, ili taj prijedlog neće proći što bi u ovom trenutko značilo nove izbore. Razgovarali smo s predsjednikom Liste za Rijeku u vezi s političkom odlukom Srednjega bloka oko proračuna.


Jeste li apriori protiv Obersnelovog prijedloga proračuna i hoće li građani na nove izbore?


– Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi gradonačelnik predlaže, a Gradsko vijeće donosi proračun. Hoće li se na kraju raditi o gradonačelnikovom proračunu ili proračunu Gradskog vijeća, odredit će sudbina amandmana koje ćemo predložiti sredinom mjeseca. Najvažnije je da proračun u što većoj mjeri bude u interesu Riječana jer se radi o njihovim novcima. Nadam se da neće biti potrebe za novim izborima.


EPK (ni)je prioritet




Što najviše zamjerate u prijedlogu proračuna za 2018. godinu?


– Kao i svi dosadašnji proračuni, i ovaj je okrenut prema potrošnji umjesto prema razvoju. Nekada je fokus cijelog proračuna bio na sportskim objektima i bazenu, a danas je prebačen na projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) za koji se planira novo enormno zaduženje. Osnovna svrha proračuna je zadovoljiti potrebe građana jer ga građani i pune iz svojih novčanika, a bojim se da našim sugrađanima EPK nije među prvih pet prioriteta u životu. Oni prije svega žele kvalitetne komunalne usluge po prihvatljivim cijenama i život u gradu u koji ljudi dolaze umjesto odlaze.Da se razumijemo, svi mi želimo da projekt EPK uspije, ali me dosadašnja razina pripreme projekta nije uvjerila da će nam taj titula EPK donijeti potreban impuls razvoju grada, a sigurno će doći do povećanja troškova održavanja tzv. hladnog pogona. Ipak, još uvijek se nadam da se radi samo o komunikacijskim problemima i da ćemo uspjeti iskoristiti priliku koja nam se pružila.

Je li Srednji blok jedinstven kada je riječ o proračunu?



Ne znam zaista niti jednu »normalnu« državu koja bi si dopustila ovakav cirkus


Kako procjenjujete rasplet kada je riječ o proračunu, prolazi li ili se ide na nove izbore? S tim da jena snagu stupio novi zakon koji ide na ruku gradonačelniku.


– Nevjerojatno je da Vlada izmjene Zakona donosi s primjenom na saziv izabran po starim pravilima i k tome još u 12. mjesecu pa smo u situaciji da smo prijedlog proračuna dobili po starim, a usvojit ćemo ga najvjerojatnije po novim pravilima. Možda bi si ovakav inženjering dopustila poneka banana država, ali ne znam nijednu »normalnu« koja bi si dopustila ovakav cirkus. I sve to pod maskom uvođenja stabilnosti iako se zapravo radi o cementiranju četverogodišnjih mandata gradonačelnika unatoč Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi i Ustavu koji propisuju da se pravo građana na lokalnu samoupravu ostvaruje kroz predstavnička tijela. U demokracijama krizne situacije razrješavaju građani na izborima, u Hrvatskoj će ih rješavati Ministarstvo uprave i sudovi. S obzirom na usvajanje »lex šerifa«, ne vjerujem u nove izbore. Po novim pravilima Gradsko vijeće neusvajanjem proračuna ne može isprovocirati izbore za gradonačelnika niti se gradonačelniku isplati povući amandmanima izmijenjeni proračun.



– Unutar Srednjeg bloka kojeg čine Akcija mladih, Živi zid, Most, HNS, Lista za Rijeku i dva nezavisna vijećnika postignut je dogovor prema kojem ćemo zajedno predložiti amandmane i zauzeti zajednički stav oko proračuna za 2018. godinu.


Bojite li se da bi HNS i netko od nezavisnih vijećnika mogao iskočiti iz dogovora koji nastojite postići?


– Birači su ovaj saziv Gradskog vijeća iskrojili na način da je njegov sastav izrazito fragmentiran s rekordnim brojem političkih opcija. Udruživanje u Srednji blok se pokazalo nužnim i praktičnim iz nekoliko razloga. Jedan je i u tome što na zajedničkoj platformi 14 vijećnika imamo jaču poziciju u odnosu na SDP-ovu koaliciju ili HDZ nego kada bismo nastupali pojedinačno. Tako je i s proračunom koji je i test buduće suradnje. Ako su motiv što kvalitetniji amandmani na proračun i ostvarivanje naših pojedinačnih programa u interesu građana, nema političke logike za izlaskom ikoga iz dogovora. Vjerujem u odgovornost i konstruktivnost svih uključenih u koordinaciju jer sam uvjeren da je ovo što radimo u najboljem interesu Rijeke i Riječana.


(Ne)usuglašavanje


Što ste dogovorili na koordinaciji kada je u pitanju prijedlog proračuna? Možete li navesti vaše amandmane i pojasniti zašto ih podnosite?


– Amandmani se još usuglašavaju. Kada budu gotovi predstavit ćemo ih javnosti zajedno. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da će proračunski »gubitnici« u odnosu na originalni prijedlog najvjerojatnije biti Ured grada, Zavod za informatičku djelatnost, Odjel za urbanizam i djelomično Odjel za kulturu. Najveće povećanje trebalo bi se dogoditi u Odjelu za odgoj i školstvo. Ako nam prođu amandmani bit će to prije svega božićni poklon za naše osnovnoškolce i polaznike vrtića.


Jeste li počeli razgovore s Obersnelom u vezi s amandmanima i koliko je realno da ih on podrži?


– Nažalost ne. S obzirom da je vrijeme monopola gradske vlasti iza nas, mislim da je bilo mudro da su razgovori vođeni i prije prvog prijedloga. Što ranija faza uključivanja Gradskog vijeća u procese donošenja odluka, veća je vjerojatnost prolaska prijedloga koji se nađu pred vijećnicima. To je dio pročelnika već shvatio i takav pristup će dovesti do kvalitetnijih odluka. Što se tiče gradonačelnikovog prijedloga, pomak je u činjenici da smo prijedlog po prvi puta dobili u zakonom predviđenom roku. Do sada se zakon zaobilazio pa su vijećnici prijedlog dobivali osam dana prije sjednice na kojoj bi se proračun usvajao. Naši amandmani će biti prvenstvo u interesu građana. Bilo bi dobro da ih gradonačelnik sam podrži, ali vjerujem da će postati sastavni dio proračuna bez obzira na njegovu odluku.