Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Nacionalna izložba

Mladi@inovacije: Najbolji radovi mladih hrvatskih inovatora u Bakru

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 19:27 2018-09-17T19:27:55+02:00

Na nacionalnoj izložbi bit će prezentirano 57 izložaka iz osam županija, a specifičnost je i niz radionica, a po prvi puta i radionica Sigurno letenje s DRON-ovima

BAKAR Jedanaestu godinu za redom organizira se nacionalna izložba mladih inovatora i izložba tehničkog stvaralaštva mladih Mladi@Inovacije, od 20. do 22. rujna, a domaćin je, treći put Grad Bakar. Prijašnje izložbe održane su u dvorani Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu i Pomorskoj školi Bakar, a ovogodišnja po prvi puta u bakarskom Domu kulture Matija Mažić.

Prihvatili smo se pokroviteljstva jer u ovom događanju sudjeluju mladi, a izložba predstavlja inovacije koje upravo potiču mlade da se aktivno uključe. Mladi su temelj razvoja cijele Hrvatske, a upravo će inovacije i znanja voditi prema tome cilju, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena ova već tradicionalna manifestacija.

3D printanje

Klarić je, također, podsjetio kako se uz gradove Kastav i Bakar u domaćinstvo ove manifestacije prošle godine uključila i Općina Matulji te iskoristio priliku da pozove i druge jedinice lokalne samouprave da se priključe.
Nacionalna izložba Mladi@Inovacije izložba je na kojoj se mogu vidjeti najbolji radovi mladih inovatora iz cijele Hrvatske, na kojoj će i ove godine biti organiziran cijeli niz, točnije šest radionica na kojima će mladi posjetitelji moći aktivno sudjelovati.

– Prihvaćen je nastup i prezentacija 57 izložaka, u ovom trenutku najboljih radova iz Hrvatske, točnije iz osam županija – Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Primorsko-goranske. Ove godine nastavlja se organizacija nacionalnog natjecanja u 3D printanju, drugog po redu, gdje je ZTK Rijeka na sebe preuzela tehnički dio organizacije. Specifičnost je i niz radionica, najviše do sada. Svi zainteresirani učenici, posjetitelji moći će se uključiti u radionice elektrotehnike, osnove programiranja Arduina, izrade keramike i tradicionalno moći će praktično raditi u modelarskoj radionici Tehničkog centra mladih.

Tri komisije

No, po prvi puta će moći sudjelovati u radionici Sigurno letenje s DRON-ovima, kazao je tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimir Mihić, dok je predstavnik Udruge inovatora Šterika iz Praputnjaka, prof. Boris Caput, kazao kako će o najboljima ove godine odlučivati tri komisije – komisija za inovativnost radova, komisija za posebno inovativne radove te komisija mladih, osnovana prošle godine.
Organizator ovogodišnje manifestacije je Savez inovatora PGŽ-a Rijeka, ali treba istaknuti potporu u organizaciji Saveza riječkih inovatora, Udruge inovatora Šterika iz Praputnjaka, KIN Kastav, UL Interinova Matulji, IN kluba Rijeka, ZTK Rijeka te suorganizatora Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, Strojarsko tehničke škole Rijeka i Saveza inovatora Zagreba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.