Tko je napao?

Mještani Podhuma prijavili napad čopora vukova na ovce, ali Lovačko društvo o tome ništa ne zna

Sanja Gašpert

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Vukovi, inače, ako i napadaju to čine zimi, a ne ljeti. Inače, vuk je zaštićena životinja. U slučaju da se i dogodi napad vuka na životinju, onda zovemo Centar za zvijeri u Delnice, utvrđuje se činjenično znanje i nakon toga štetu plaća država, upravo zbog toga što je vuk zaštićena životinjska vrsta – ističe Zaharija



JELENJE U redakciju našeg lista javio se čitatelj s pričom kako su prije nekoliko večeri u neposrednoj blizini Podhuma, na području između bivše šljunčare Dubine i predjela Trni, pronađene lešine najmanje 14 ovaca. Očevici tvrde da je na temelju pronađenih ostataka životinja »jasno da se radi o napadu divljih zvijeri«.


»Kako javljaju mještani, pokolj nad ovcama najvjerojatnije je počinio čopor vukova, a riječ je o najmanje četiri vuka koje je jedan stanovnik Podhuma nedavno, tijekom dana, i sam vidio u Dubini«, stoji između ostaloga u pismu čitatelja poslanog u našu redakciju e-mailom. O svemu je, nadalje piše, obaviješteno i Komunalno društvo Jelen.


Kontaktirali smo predsjednika Lovačkog društva Jelen Borisa Zahariju, koji s »napadom vukova«, kako se navodi u pismu, nije upoznat, ali je, prema njegovim riječima, poznat slučaj napada pasa na košutu.




– Prije mjesec dana na području motodroma Grobnik evidentirani su psi koji su zadavili košutu. Pozvane su nadležne službe, obavljen je i policijski očevid, napravljen zapisnik. Utvrđeno je vlasništvo pasa koji su s područja Podkilavca, i koji su čipirani. Vlasnik je obaviješten i poduzeo je sve potrebno kako se slični nemili događaji ne bi ponovili. Ti psi sada više ne prave probleme, vezani su. Čekamo dogovor između počinitelja, odnosno vlasnika pasa i policije da dobijemo obeštećenje ili idemo u sudski spor – kaže Zaharija, dodajući kako je obaviješten i o napadu pasa na koze u Brnelićima. Vezano za napade vukova koji se spominju u e-mailu, Zaharija kaže kako su vukovi stalno prisutni na terenu, ali do sada nije bilo prijava za štete.


– To su dezinformacije, vukovi se vide, ali nema prijava ovčara. Vukovi, inače, ako i napadaju to čine zimi, a ne ljeti. Inače, vuk je zaštićena životinja. U slučaju da se i dogodi napad vuka na životinju, onda zovemo Centar za zvijeri u Delnice, utvrđuje se činjenično znanje i nakon toga štetu plaća država, upravo zbog toga što je vuk zaštićena životinjska vrsta – ističe Zaharija.