12. izdanje

Memorijal ‘Riječke vatre’: Vatrogasci pokazali vještinu i humanost

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

I ovogodišnje je natjecanje bilo humanitarnog karaktera. Naime, sav prihod od kotizacija namijenjen je obiteljima ove godine poginulih vatrogasaca – Gorana Toića i Ivana Galekovića



RIJEKA – Riječki je Korzo u subotu je bio prepun vatrogasaca, a nigdje nije gorjelo. Bio je to 12. memorijal »Riječke vatre«, odnosno natjecanje vatrogasnih grupa, u čast riječkih vatrogasaca poginulih na intervenciji prilikom spašavanja ljudi i imovine.


Ovo memorijalno natjecanje organizirala je Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, a pokrenuto je prije 12 godina u čast vatrogasca Ede Surine, koji je smrtno stradao 2005. godine uslijed eksplozije plina. U 156 godina riječke vatrogasne povijesti na intervencijama je stradalo 6 vatrogasaca.


Natjecalo se 50 vatrogasnih ekipa iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a zbog svoje je atraktivnosti privuklo velik broj publike. Ekipe su činile dvojica vatrogasaca, a natjecali su se u nekoliko disciplina –postavljanje cijevnih pruga za gašenje požara, spašavanje s visine, spašavanje unesrećene osobe, rušenje mete i gašenje požara mlazom vode.




Važne su bile i točnost, i brzina, a zadatke su obavljali za 2 do 3 minute.



Pod punom spremom, dakle opremom teškom oko 30 kilograma koja ih štiti od ozljeda, topline, vode, vatre i prostora bez kisika, dvočlana ekipa trebala je postaviti 6 cijevi za gašenje požara ukupne dužine 60 metara do mjesta simuliranog požara do kojega je trebalo, pod punom vatrogasnom spremom preskočiti prepreku visoku 180 centimetara, potom se provući kroz tunel dugačak šest metara, zatim se popeti na šest metara visok toranj, podignuti cijevi kojima gase požar, a potom su se uz pomoć užadi spuštali s tornja i spašavali osobu, koja je, dakako, lutka, ali teška 75 kilograma.


Bila je to prava atrakcija za brojnu publiku.


Natjecanje je bilo humanitarnog karaktera, a prošle godine prikupljena sredstva su donirana Dječjoj bolnici Kantrida i vatrogascima Brodogradilišta »3. maj«.


– I ovogodišnje natjecanje ima humanitarni karakter, sav prihod donirat ćemo obiteljima poginulih vatrogasaca Gorana Toića, zapovjednika DVD-a Cres te Ivana Galekovića, pripadnika JVP Velika Gorica koji su, nažalost, živote izgubili ove godine, kazao nam je zapovjednik JVP Grada Rijeke Hinko Mance.


Sredstva su prikupljena kotizacijama za natjecanje koje su iznosile 200 kuna.