Vrhunska ustanova

Medicinski fakultet u Rijeci proslavio svoj dan

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U prosjeku se na Medicinskom fakultetu izdaje jedna knjiga mjesečno, 14 svezaka časopisa godišnje te se organiziraju znanstvene i stručne konferencije. Tu je uskoro i uspostava Centra za translacijsku medicinu koji će ostvariti vezu znanosti i bolničke prakse



Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci obilježio je jučer 64. godišnjicu postojanja, no kako je napomenuo zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš, iako je riječ o čitavom jednom životnom razdoblju, Medicinski fakultet ima puno dulju tradiciju koja prelazi šest stoljeća.


Kvalitetni programi


Čestitajući godišnjicu, Ivaniš je ujedno kazao kako su kvalitetni programi, vrhunski uvjeti studiranja i renomirani profesorski kadar razlog zbog kojeg mnoštvo studenata za svoj studij bira upravo Rijeku. Ove godine, kazao je dekan prof. dr. Tomislav Rukavina, ta ustanova broji 1.251 studenta, a iz njegovog izvješća o radu moglo se čuti i da je tijekom ove godine diplome Medicinskog fakulteta steklo 189 studenata, kao i da su provedeni brojni programi cjeloživotnog učenja, simpoziji i kongresi, a akreditirana je i doktorska škola za pet studijskih programa te je dobivena i dopusnica za studijski program dentalne medicine na engleskom jeziku. Tijekom godine proširen je broj nastavnih baza i suradničkih ustanova, a među kontinuiranim ulaganjem je i ono u knjižničarski fond. Samo ove godine u taj je fond uloženo 180 tisuća kuna, dok je iznos ulaganja u proteklom petogodišnjem razdoblju bio 730 tisuća kuna.


Medicinski je fakultet u 2019. godini potpisao i niz ugovora o međunarodnoj suradnji, a dobivena je i suglasnost za osnivanje Fakulteta dentalne medicine te je osnovan i Centar za istraživanja i edukaciju u podvodnoj, hiperbaričnoj i pomorskoj medicini.




– U odnosu na prošlu godinu planirani prihodi povećani su za 6 posto, a povećan je i udio vlastitih prihoda te su ostvareni preduvjeti za osnivanje Fonda za znanost, kao i za uvođenje novog modela financiranja rada ustrojbenih jedinica koje će na taj način dobiti veću autonomiju, ali i odgovornost, kazao je prof. dr. Rukavina.


Poveznice s PGŽ-om


Čestitajući rođendan fakultetu, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić istaknula je pak da su poveznice Medicinskog fakulteta i Županije vidljive na strateškoj, ali i na dnevnim operativnim razinama. U sklopu sjednice prikazan je i film o riječkom Medicinskom fakultetu koji ga predstavlja kao visokoškolsku i znanstvenu ustanovu zavidnog ugleda, ustanovu na kojoj se u prosjeku izdaje jedna knjiga mjesečno, 14 svezaka časopisa godišnje te se organizira niz znanstvenih i stručnih konferencija, a najavljuje se i uspostava Centra za translacijsku medicinu koji će na najsuvremeniji način ostvariti vezu znanosti i bolničke prakse.


Priznanja i nagrade studentima i profesorima


Svečana sjednica Fakultetskog vijeća bila je prilika za dodjelu priznanja i nagrada najboljim studentima, ali i profesorima te znanstvenicima. Zlatne plakete za najbolje mlade znanstvenice pripale su dr. sc. Vedrani Jelenčić i dr. sc. Janji Tarčuković, dok su srebrnim plaketama nagrađeni studenti: Filip Diklić Perin, Aleksandar Pupovac, Ela Mijatović, Ena Kovačević i Frano Marinelli, a brončane plakete dobili su studenti: Stjepan Eržen, Tomislav Glavan, Ivona Badovinac, Ema Šlabek, Patricia Božičević, Fabio Kadum, Jelena Materljan, Lana Posavec, Roberta Šverko, Jule Charlotte Foelckel, Franziska Sabine Lohmann, Elizabeta Vrkljan, Katarina Lazar, Petar Ivaniš, Frano Visković, Matea Marijanović, Nina Švaco, Marina Jardas, Ella Sever, Ivana Galac, Ela Prajz, Petra Ošo, Lucija Ribić, Vedrana Nefat i Lucija Larma. Najboljim nastavnikom prema izboru studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina proglašen je prof. dr. Alen Ružić, dok je najbolja nastavnica prema izboru studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Dentalna medicina prof. dr. Renata Gržić, a doc. dr. Dalibor Broznić najbolji je nastavnik prema izboru studenata preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Sanitarno inženjerstvo.