Pripreme za nedjelju

Maškarana jota, maneštra i 106 karnevalskih grupa: Sve što trebate znati o finalu karnevala

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prije početka same povorke, publiku na Korzu zabavljat će Prve riječke mažoretkinje, a od 14 sati kreće završna karnevalska zabava uz Trio Cukar i Caffee i Auroru u Export Delti. Ulaz je besplatan.



RIJEKA Više od 10 tisuća maškara i zvončara u nedjelju će prodefilirati centrom Rijeke na 36. izdanju Međunarodne karnevalske povorke, krune maškaranih događanja u gradu na Rječini. Očekuje se dolazak 106 maškaranih grupa, od čega 14 dolazi iz inozemstva – iz Italije (Este, Mirandola, Verona), Slovenije (Ptuj), Crne Gore (Budva, Herceg Novi, Tivat), Srbije (Vrnjačka Banja), Mađarske (Debrecen, Koljnof), Bosne i Hercegovine (Neum) te Makedonije (Strumica). Početak povorke je već tradicionalno točno u podne, a u sklopu povorke će se moći vidjeti i 67 alegorijskih kola.


Sve koji se taj dan spuste na Korzo kroz povorku će na šest pozornica voditi Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Maja Stepančić u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin te Irena Grdinić i Mario Lipovšek na pozornici na Korzu, Ivana Bilen Perić i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Davor Jurkotić i Tomislav Škulj – Tommy DJ na Jadranskom trgu.


Završna zabava


Prije početka same povorke, publiku na Korzu zabavljat će Prve riječke mažoretkinje, a od 14 sati kreće završna karnevalska zabava uz Trio Cukar i Caffee i Auroru u Export Delti. Ulaz je besplatan.




U nedjelju će se prije početka povorke u Gradu Rijeci također održati i tradicionalni prijem predstavnika gostujućih karnevalskih grupa. Sve završava spaljivanjem pusta u 20 sati na Adamićevom gatu u režiji grupe Pom-f-Ri.


Trinesta za redom Maškarana jota, održat će se, pak, sutra od 11 do 13 sati na Trgu Republike Hrvatske. Ovu već tradicionalnu humanitarnu gastro manifestaciju organizira Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena.


Daj ča daš


Predsjednik Udruženja Darko Sertić kazao je jučer na pressici kako će se dobrovoljnim prilogom »daj ča daš« i kupnjom jote, palente kompirice i čaše žlahtine omogućiti desetogodišnjem Mauru Baraku još jednu u nizu operacija.


– Jota će se prodavati po 10 kuna, a žlahtina po 5 kuna, a kako je i ove godine manifestacija humanitarnog karaktera pozivamo ljude da se uključe u čim većem broju i doniraju i koju kunu više. Osim što ćemo se dobro zabaviti, tako ćemo pomoći i našem mladom sugrađaninu, kazao je Sertić dodajući kako su za zabavu zaduženi grupa Maestral, a vodit će Dražen Turina Šajeta. Uključit će se i učenici Ugostiteljske škole iz Opatije, koji će pomoći pri kuhanju jote, a organizatori najavlju da će se skuhati čak 600 porcija.



– U padeli promjera 1,5 metra kuhat će se 60 kilograma fažola, 40 kilograma kupusa, po 20 kilograma dimljene vratine i kobasica, 7 kilograma pancete dok će po 20 kilograma kukuruznog brašna i krompira, maslac i sol miješati master chefovi za palentu kompiricu, članovi Udruge Palentar, najavio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Josip Cucančić.


Tiskovnoj je prisustvovao i hrabri Mauro te najavio kako će danas sa Gorgonom otvoriti utakmicu Rijeka – Istra, a mama Ines nadodala da je Rijeka pobjedila svaku utakmicu kojoj je Mauro nazočio.


Radi se udarno


U Export Delti ovih se dana radi punom parom. Naime, u tijeku je karnevalska radionica na kojoj četiri riječke karnevalske grupe rade na alegorijskim kolima koja će predstaviti u nedjelju na međunarodnoj karnevalskoj povorci. Ovo je, naime, prvi put da Turistička zajednica grada Rijeke sufinancira izradu alegorijskih kola, a u suradnji s Klanatransom osigurali su i prikolice, vučna vozila i vozača za grupe. Uključile su se Draške maškare, Mesopusna kumpanija Pašac, Karnevalska udruga Pom-f-Ri i Chikaz Rijeka. Maja Dušak Šćulac, članica Draških maškara, otkrila je da rade na alegorijskim kolima s temom Ptica ševa.


– Radi se udarno. Mi konkretno oslikavamo perje koje će se postaviti na alegorijska kola koja bi trebala imati i jednu veliku pticu, kazala je Dušak Šćulac te dodala kako je ova godina posebna za Draške maškare obzirom da slave dvadeseti rođendan.