Život sa sumporovodikom

Marišćina, mjesto gdje otpad gospodari ljudima: ‘Ukrali su nam život i ugrozili zdravlje’

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kako nas nije sram tražiti nešto što imaju svi, osim nas. Čime smo mi to zaslužili, je li smeće važnije od ljudi, djece? Čini se da je, ogorčena je Davorka Simčić



MARČELJI Imam dojam da se u zadnje vrijeme nekako zaboravilo na problem Marišćine iz razloga što se čeka što će nam donijeti period od tražena dva mjeseca koje je tražio Ministar zaštite okoliša, no problem ne da postoji, nego je svakim danom sve veći, kaže stanovnica Marčelja Davorka Simčić.


Sa današnjim danom 24-satna prekoračenja sumporovodika u ovoj godini popela su se na njih 254, što je više nego 10 puta više od dozvoljenog.


– Kada kažemo Jakuševac, prva misao nam je smetlište. Ukoliko usporedimo prekoračenja tog istog smetlišta i modernog Centra za gospodarenjem otpadom Marišćina, nažalost svi pokazatelji su na štetu nečega što bi trebalo biti bolje, modernije, naziv kaže mjesto gdje se gospodari otpadom. No, ovdje otpad gospodari nama.




Ustav kaže da svatko ima pravo na zdrav život i čisti zrak, mještani Marčelja ga nemaju. Ograničena nam je sloboda kretanja, jer smrad dolazi vjerovali ili ne svaku večer u 20 sati, i traje do jutra (s iznimkom jake bure ili juga). Tog trena, morate se pokupiti u kuću, i naravno zabarikadirati sve prozore, napominje Simčić.


 Je li to život? Naravno da nije, odgovara.


– Marišćina se uvukla u sve pore našeg života, od jutra do večeri, iz dana u dan, samo Marišćina i ta mučna borba, to dokazivanje iz dana u dan, to prozivanje odgovornih da nama treba pomoć. Načelnica Viškova promovira turizam u Viškovu, a ja se pitam u kojem svijetu na živi? Ne čuje li apel svojih mještana? O kojem turizmu priča, moj susjed ima apartmane i dosta njih u Marčeljima. Ugrožena im je egzistencija jer im gosti bježe zbog smrada. Je li to turizam?


Ili nam se možda ne vjeruje, ne uzima nas se za ozbiljno, idemo na živce jer je bunimo, dosadni smo? Optužuje nas se da turiramo automobilima ispred mjerne stanice na Pogledu i time potenciramo visoke vrijednosti sumporovodika, što je vidljivo u zapisniku radne skupine za ocjenu kvalitete zraka na Marišćini, javno dostupnom podatku na stranicama Općine Viškovo OVDJE, kaže Davorka Simčić.



Koristeći podatke Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, dostupne OVDJE, Simčić je došla do informacije da u istom razdoblju zagrebačko smetlište Jakuševec, koje je odavno trebalo biti zatvoreno, ima 75 satnih prekoračenja vrijednosti sumoporovodika, dok Marišćina broji već spomenutih 254.


– Marišćina ima 12 dnevnih prekoračenja granične dnevne vrijednosti , Jakuševac samo jedno prekoračenje. Mještani Marčelja jedini u RH imaju drugu kategoriju zraka. U jednoj normalnoj odgovornoj državi, koja vodi brigu o ljudima i poštuje Zakone da li bi odabrani čelnici trebali odreagirati, stati u obranu svojih ljudi, mještana. Da li bi netko snosio odgovornost za propuste, lažne izjave ? Mislim da bi…, kaže Simčić.


Eto, na mještanima Marčelja slomilo sve sve, dodaje ukraden nam je život, ugroženo zdravlje i egzistencija. I nitko nije kriv, osim nas, jer gdje će smeće nego na Marišćinu? Zar nas nije briga što će Rijeka postati Napulj?


Kako nas nije sram tražiti nešto što imaju svi, osim nas. Čime smo mi to zaslužili, je li smeće važnije od ljudi, djece? Čini se da je. Imali su hrabrosti čelnici dignuti glas kada je onečišćenje dolazilo iz susjedne nam države, ali kada onećišćujemo samo sebe, e tu smo nijemi…, zaključuje Davorka Simčić.