Veliki problem

Manjak kadra nije problem samo KBC-a: Lopači nedostaju dva psihijatra i desetak sestara

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dvoje liječnika specijalista psihijatrije je iz Lopače prešlo upravo u KBC Rijeka. U jesen, kad se očekuje dovršetak radova na sanaciji štete prouzročene požarom, nedostatak liječnika i medicinskih sestara svakako će se osjetiti, a može se očekivati i da ugrozi funkcioniranje bolnice



RIJEKA Nedostatak medicinskog kadra nije samo problem Kliničkog bolničkog centra Rijeka: Psihijatrijskoj bolnici Lopača u ovom trenutku nedostaje desetak medicinskih sestara, a nedavno je bolnicu napustilo dvoje liječnika specijalista psihijatrije.


Liječnici su iz Lopače prešli upravo u KBC Rijeka, a kako kaže ravanatelj Psihijatrijske bolnice Lopača Neven Ivanović, sve dok ova ustanova radi u manjem opsegu zbog požara koji je prošlo ljeto uništio dva kata bolnice, nedostatak kadra uspijeva se premostiti organizacijom posla i prekovremenim satima. No, u jesen, kad se očekuje dovršetak radova na sanaciji štete prouzročene požarom, nedostatak liječnika i medicinskih sestara svakako će se osjetiti, a može se očekivati i da ugrozi funkcioniranje bolnice. 


– Zbog odlaska dvoje liječnika, u pregovorima smo s liječnicima koji bi ih zamijenili. S jednim smo psihijatrom već u ozbiljnim pregovorima te očekujemo da će uskoro početi raditi – ističe Ivanović koji kao jedan od razloga odlaska psihijatara u KBC Rijeka navodi i plaću koja je u riječkoj bolnici veća.


Niža plaća i prošle je godine bila razlog zbog kojeg je dvadesetak medicinskih sestara i tehničara Psihijatrijske bolnice Lopača najavilo svoj odlazak iz ustanove i prelazak u riječku bolnicu. Njihov odlazak spriječen je tako da je osnivač bolnice u Lopači, Grad Rijeka, donio odluku o povećanju plaća.Trenutno u Lopači radi dvadesetak medicinskih sestara i tehničara, pet specijalista psihijatrije i jedan specijalizant te jedan liječnik obiteljske medicine.




Prošlog ljeta u velikom požaru u Psihijatrijskoj bolnici Lopača vatra je izbila u jednoj od soba na trećem katu u glavnoj zgradi, na muškom odjelu. U požaru u kolovozu smrtno je stradala jedna osoba, jedan je pacijent teže ozlijeđen, a njih 15-ak pretrpjelo je lakše ozljede. Žrtava bi vjerojatno bilo i više da upravo zaposlenici bolnice nisu nadljudskim snagama evakuirali pacijente spasivši im tako živote. U požaru su najviše stradali drugi i treći kat glavne zgrade, dok je prvi kat u požaru pretrpio manju štetu koja je u međuvremenu sanirana.


– Natječaj za odabir izvođača je završen, u tijeku je provjera prijava i očekujem da bi uskoro trebao biti izabran izvođač radova. Procjenjujemo da bi radovi na obnovi drugog i trećeg kata trebali početi kroz mjesec dana, a njihov se dovršetak očekuje na jesen, kada bi bolnica trebala početi raditi u punom pogonu, najavljuje ravnatelj Psihijatrijske bolnice Lopača.



– Budući da trenutno raspolažemo sa stotinu postelja i radimo sa smanjenim kapacitetom, odljev kadra se ne odražava na funkcioniranje bolnice i ne ugrožava njezin rad. Eventualni nedostaci mogu se riješiti drugačijom organizacijom rada i većim brojem prekovremenih sati, no u dogledno vrijeme krenut ćemo s novim zapošljavanjima. Iako smo ljetos napravili rez i uz pomoć našeg osnivača Grada Rijeke podigli plaće našem srednjem medicinskom kadru te na taj način zaustavili odlaske koji su trajali godinama, kad bolnica počne ponovo raditi u punom pogonu, nedostajat će nam još medicinskih sestara.


Činjenica je da medicinskih sestara nedostaje svugdje i taj se problem može riještiti samo ako se nešto poduzme na razini države. Treba naglasiti da kada na natječaju i uspijemo zaposliti medicinske sestre, to su najčešće one koje su tek završile srednju školu i nemaju iskustva. Pritom je psihijatrija specifična specijalnost te treba proći dosta vremena kako bi se novozaposleni kadar uhodao – kaže Ivanović.