Iz života starih Rimljana

Manifestacija »Rimski dan« u subotu na pet lokacija u središtu Rijeke

Biljana Savić

Foto S. JEŽINA

Foto S. JEŽINA

Gradom će šetati rimski legionari i demonstrirati vojne vježbe, oživjet će starorimska tržnica i stari zanatlije koji će klesati kamen, izrađivati košare i kovati metal, najavio je županijski pročelnik Valerij Jurešić



RIJEKA » Sutra će Rijeka živjeti »Rimski dan«. Manifestacija je to čiji je cilj osvješćivanje šire zajednice o vrijednosti obrambenih rimskih bedema Claustre putem oživljavanja života starih Rimljana. »Rimski dan« odvijat će se od 10 do 22 sata na pet lokacija u središtu Rijeke – na Principiju, Trgu Grivica i Koblerovom trgu, na Kalvariji i u Bazarigovom prolazu. Kako je naglasio Valerij Jurešić, pročelnik županijskog Odjela za kulturu, građanima će se uprizoriti život starih Rimljana – kako su se zabavljali, blagovali, koju su glazbu slušali…


   – Gradom će šetati rimski legionari i demonstrirati vojne vježbe, oživjeti će starorimska tržnica i stari zanatlije koji će klesati kamen, izrađivati košare i kovati metal, najavio je Jurešić, naglasivši da je poseban dio programa posvećen djeci za koje će biti organizirano igranje igara kojima su se nekad zabavljali mali Rimljani.



Kako je na konferenciji za novinare naglasio Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Claustra Alpium Iuliarum predstavlja najveći građevinski i vojno-obrambeni sustav kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja koji se proteže od Rijeke (Principij, Kalvarija, kanjon Rječine,) preko Jelenja, Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji. Sustav je izgrađen u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara.





   – Na svim lokacijama svakog punog sata, od 11 do 14 te od 17 do 20 sati, posjetitelje će kroz priču i vodstvo dočekivati interpretatori, svaki od njih posvećeni svojoj specifičnoj priči vezanoj uz lokaciju. Osim interpretatora, oživljavanje starog Rima kroz kreativne će radionice podržati i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Konkretno, na Principiju će biti prikaz bogatiji sloj društva starog Rima, na Trgu Grivica i u Ulici Kalvarija bit će prezentacija života rimskih legionara, na Koblerovom trgu bit će uprizoren život plebejaca, skromnijeg sloja građana Starog Rima, a davno prošla vremena oživjet će starorimska tržnica. Bazarigov prolaz namijenjen je najmlađima, gdje će tijekom cijeloga dana biti radionice na temu igara koje su se igrale u starom Rimu, a predviđeno je i mnoštvo nagradnih igara.


   U »Rimski dan« uključili su se i brojni ugostiteljski objekti na području Starog grada koji će nuditi jela i pića spravljena po recepturi starih Rimljana.


   Na »Rimski dan« dolaze brojni gosti iz Hrvatske i Slovenije – Dioklecijanova Legija iz Splita, Udruga za očuvanje baštine Andautonija iz Ščitarjeva te Poetovio LXIX – Društvo za rimsko zgodovino in kulturo iz Ptuja. Organizator manifestacije je Primorsko-goranska županija u okviru europskog projekta »Claustra« sufinanciranog u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.- 2013.