Posjet

Mališani u Gašparovom mlinu: Djeca učila kako nastaje kruh, od zrna do pogače

Sanja Gašpert

Mlinar Bruno Kukuljan dočekao je mališane / Snimio Roni BRMALJ

Mlinar Bruno Kukuljan dočekao je mališane / Snimio Roni BRMALJ

U mlinu je odzvanjao dječji žamor i cika, a uobičajeno je mališane dočekao mlinar Bruno Kukuljan, koji održava drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, posljednji od 27 mlinova na Rječini



JELENJE Kao i svake godine, i ovogodišnji je listopad, tradicionalno posvećen Danima kruha, u znaku posjeta vrtićke i školske djece Gašparovom mlinu u Martinovom Selu, koji na taj način na licu mjesta doznaju kako se proizvodi brašno.


I jučer je u mlinu odzvanjao dječji žamor i cika, a uobičajeno je mališane dočekao mlinar Bruno Kukuljan, koji održava drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, posljednji od 27 mlinova na Rječini.


Mlin je spomenik kulture, ali i prava turistička atrakcija koju tijekom godine posjeti više desetaka tisuća znatiželjnika. Gašparov mlin jedini je mlin sagrađen od drva i jedini kojeg još uvijek pokreće voda Rječine.




Današnji izgled dobio je 1929., a nakon rekonstrukcije ponovno je pokrenut 1992. Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari i više od 200 godina.


Posebnost Gašparovog mlina je u tome što je i nakon nekoliko stoljeća još uvijek u funkciji i što se može probati i kupiti svježe mljeveno kukuruzno ili pšenično brašno.