Porazno

MNOGIMA JE VEĆ PUKAO FILM Dok čekaju da sjedne plaća, iz “3. maja” ovih je dana već otišlo pedesetak majstora

Hina

Foto arhiva / Foto Marko Gracin

Foto arhiva / Foto Marko Gracin

Otišlo je 50-ak ljudi, uglavnom majstora, brodomontera, zavarivača, a radnicima nudi zapošljavanje u inozemstvu, kao i u nekim domaćim tvrtkama



RIJEKA Štrajk u Brodogradilištu 3. maj je nastavljen, a ne budu li sutra isplaćene plaće za srpanj, Štrajkaški odbor 3. maja organizirat će vjerojatno već u ponedjeljak prosvjed u središtu Rijeke, poručio je u četvrtak zamjenik predsjednika tog odbora Boris Bučanac.


Bučanac je rekao da je u srijedu na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) dogovoreno da će se, ako plaće ne budu isplaćene do petka, održati prosvjed za 3. maj i opstojnost brodogradilišta, a u prosvjedu u središtu Rijeke bi, uz radnike, sudjelovali i građani, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te članovi Gradskog vijeća i Županijske skupštine.


Na pitanje o odlascima radnika iz brodogradilišta, Bučanac je rekao da je prethodnih mjeseci bilo uobičajeno da 30-ak ljudi ode, a 30-ak ih se zaposli i počne raditi. U posljednje vrijeme, nakon neisplate srpanjske plaće, nitko nije zaposlen, a otišlo je 50-ak ljudi, uglavnom majstora, brodomontera, zavarivača, kazao je dodavši da se, koliko je čuo, radnicima nudi zapošljavanje u inozemstvu, kao i u nekim domaćim tvrtkama.




Na izvanrednoj sjednici županijskog GSV-a jučer je osnovan krizni štožer za 3. maj, u kojemu su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Damir Bačinović i predsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja Veljko Todorović.


Kako je rečeno, krizni stožer će se svakodnevno sastajati i koordinirati aktivnosti svih koji rade na rješavanju problema 3.maja te poduprijeti radnike u svim njihovim legitimnim akcijama i zahtjevima. Vlada je pozvana da se uključi u rad kriznog stožera.


Članovi županijskog GSV-a na sjednici su jednoglasno podržali zahtjeve Štrajkaškog odbora 3. maja, koji traži isplatu srpanjskih plaća, povrat svih pozajmica, koje je 3. maj dao Uljaniku, normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanje te izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.


Zatraženo je i održavanje sjednice Nadzornog odbora (NO) 3. maja radi smjene Uprave i uvođenja kriznog menadžmenta te sazivanje sjednice nacionalnog GSV-a o aktualnoj problematici i restrukturiranju Uljanika.