Uoči drugog kruga

MIRELA MARUNIĆ Treba mi još jedan mandat da završimo Dom za starije

Barbara Čalušić

MIrela Marunić, Foto: Silvano Ježina

MIrela Marunić, Foto: Silvano Ježina

Dom gradimo danas, ali za 50 i više godina unaprijed. Megalomanski projekt je svaki onaj koji nije samoodrživ. Zašto se ne grade domovi koji odgovaraju isključivo potrebama jednoga grada ili općine? Jer nisu održivi jer bi zauvijek bili oslonjeni na proračun i akumulirali gubitke. Zato sam angažirala stručnjake koji znaju postaviti projekt koji će pokrivati sam sebe i stvarati dobit, a ne gubitak



Iako je osvojila najveći broj glasova, kao načelnica Kostrene Mirela Marunić na ovim izborima imala je najveći broj izazivača. Među njima su se našli i njezini donedavni partneri u vlasti pa čak i jedan zaposlenik općinske uprave. U drugom krugu protukandidat joj je nezavisni Dražen Vranić koji, kako sada stvari stoje, vjerojatno ima podršku većine vijećnika, pa se može reći da ovu HNS-ovku u nedjelju očekuje prilično tijesna borba za osvajanje drugog mandata na čelu Kostrene.


Jeste li zadovoljni rezultatima izbora?


– Jesam. Zahvaljujem još jednom svima koji su mi iskazali povjerenje u prvom krugu. Toliku potporu birača doživljavam kao priznanje za svoj rad, a posebno me raduje što smo dobili najviše glasova na sva tri izborna mjesta. To znači da su naš rad prepoznali mještani u cijeloj Kostreni.


Neusporedivi rezultati




U odnosu na izbore prije četiri godine vaš rezultat je otprilike isti. Kako to komentirate?


– Mislim da se rezultati u prvom krugu izbora prije četiri godine i današnji rezultati ne mogu uspoređivati. Prije četiri godine postojala su samo tri kandidata za načelnika, ove godine bilo ih je dvostruko više pa su se glasovi drugačije raspodijelili. Povrh toga, na ovim izborima pojavilo se čak osam lista za vijeće od kojih je pet prešlo izborni prag. Ni tu nema velikog odstupanja u odnosu na prošle izbore osim što je lista grupe birača Dražen Vranić ušla u prostor, koji je na prošlim izborima zauzela koalicija SDP-a i PGS-a.


Aktualni rezultati eventualno se mogu uspoređivati s izborima prije osam godina, tada se pojavilo pet kandidata za načelnika. Dobili smo više glasova nego tadašnji pobjednik prvoga kruga čime sam zadovoljna iako mislim da su svaki izbori priča za sebe.


Nezavisna lista Milana Tićka, zaposlenika općinske uprave, kako sada stvari stoje, bit će jezičac na vagi kad je u pitanju većina u Općinskom vijeću. Pritom, on daje podršku drugoj strani. Kako to komentirate?


– Lista gospodina Milana Tićka je nezavisna lista koja nije imala svojeg kandidata za načelnika. Svi pokazatelji izbornih rezultata ukazuju da je pola glasača koji su glasali za tu listu, glas dalo meni kao načelničkom kandidatu. S obzirom na to da se radi o nezavisnoj listi, gospodin Tićak nije pozvan da govori u ime ostalih članova, nego u svoje osobno ime. Sačekajmo rezultate drugog izbornog kruga i formiranje Općinskog vijeća, a onda će biti vrijeme za pregovore i dogovore. Znam samo da svatko od nas nosi svoj dio odgovornosti za razvoj Kostrene.


Vjerujem da će Općinsko vijeće u idućem mandatu donositi kvalitetne odluke bez obzira na raznoliki saziv. Najmanje što mještani od nas očekuju je da budemo konstruktivni. Zato su nas izabrali i drugačije ponašanje iznevjerilo bi njihovo povjerenje.


Što će biti s radnim mjestom Milana Tićka?– To biste morali pitati gospodina Tićka, koji zna da ne može istodobno biti općinski djelatnik i vijećnik.

Izborni folklor


Puno je zamjerki opozicije na vaš rad: općina stagnira, štedite, a ne ulažete, megalomanski ste pristupili projektu doma za starije…


– Dosta toga treba pripisati izbornom folkloru. Od opozicije se i očekuje da bude protiv i trudi se pokazati da zna bolje jer ako bi podržavali naš rad, onda dovode u pitanje potrebu za promjenom. Pošto gotovo sve te ljude osobno poznajem, sigurna sam da bi rasterećeni izbora i iz pozicije donosioca odluka uvidjeli da se radi o opravdanim i racionalnim troškovima kao i kvalitetno zaokruženim projektima i nastavili na njima raditi.


Nadam se da ćemo u budućnosti to činiti zajedničkim snagama. Svatko od nas subjektivan je u svojim procjenama, zato se ja volim voditi činjenicama, a one govore upravo suprotno. Puno puta se u posljednje vrijeme uz Kostrenu vezao pojam najrazvijenija, vodeća ili prva u nečem. A to nisu informacije koje smo mi izmislili, nego se radi o službenim podacima državnih agencija ili institucija.


Nagradu za transparentnost nismo si sami dodijelili, kao ni propisali kriterije kojim će FINA-a utvrđivati indeks razvijenosti. Ali smo zato svojim angažmanom prvi proveli proceduru stjecanja odobrenja za provedbu energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti po modelu javno-privatnog partnerstva, prva smo općina u Republici Hrvatskoj koja je uspjela ishoditi darovnicu za javni sektor iz programa WeBSEFF u svrhu umanjenja kapitalnih troškova projekta, prva smo općina u Republici Hrvatskoj koja ima međunarodni certifikat za povoljno poslovno okruženje i još mnogo toga…


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Odjel za gospodarstvo uopće nije postojao niti se nitko nije time bavio. Ina, HEP i »Viktor Lenac« jesu velike stavke u našem proračunu, no mi se ne smijemo samo na njih usmjeriti jer je potrebno pogled usmjeriti i na malo dalju budućnost, a gospodarstvo se neće razviti preko noći zato jer smo mi donijeli odluku. Potrebno je stvoriti preduvjete. Donijeli smo Plan ukupnog razvoja. Ako ne znamo koji su nam ciljevi, kako ćemo ih ostvariti? Imamo kvalitetan Program poticanja poduzetništva i rezultati su vidljivi. Smanjio se broj nezaposlenih, otvorile su se nove tvrtke. Isto je i s ulaganjima. Sve ono što se godinama obećavalo dobar dio toga mi smo realizirali već u prvom mandatu. Ginekološka ambulanta, rotor, ceste, lučice, groblja, besplatni udžbenici, uređenje vrtića.


Da ne govorim kako smo zatekli niz započetih ili propalih projekata. Kako nitko od nas ne može biti stručan za različita područja, važno je procijeniti kad je jeftinije zatražiti pomoć, nego potrošiti sredstva na promašene projekte koji će stajati u ladici jer se zapravo i ne mogu realizirali. Recimo projekti za Dom su rađeni u nekoliko navrata, ali nije dovoljno osmisliti prostor. Danas ne udovoljavaju ni minimalnim standardima.


Dom gradimo danas, ali za 50 i više godina unaprijed. Megalomanski projekt je svaki onaj koji nije samoodrživ. Zašto se ne grade domovi koji odgovaraju isključivo potrebama jednoga grada ili općine? Jer nisu održivi jer bi zauvijek bili oslonjeni na proračun i akumulirali gubitke. Zato sam angažirala stručnjake koji znaju postaviti projekt koji će pokrivati sam sebe i stvarati dobit, a ne gubitke.



Laburisti su išli sami, predvođeni vašom donedavnom suradnicom, predsjednicom vijeća. Zašto?– Odlučili smo na ove izbore izaći samostalno, a o suradnji s eventualnim partnerima razgovarati nakon izbora. Na našu odluku nisu utjecala iskustva koja smo stekli surađujući s našim partnerima u prošlom mandatu.


Pouzdani partneri


Je li HDZ i dalje vaš pouzdan partner?– Na lokalnoj razini nisu toliko naglašene političke opcije. Pouzdani partneri su svi koji podržavaju započete projekte i koji u njima vide potencijal za razvoj Kostrene. Lokalne izbore nazivaju i komunalnim izborima zato jer je za lokalnu zajednicu najvažnije okupiti se oko vitalnih projekata koji poboljšavaju kvalitetu života mještana. Na HNS-ovoj listi za Općinsko vijeće su se našli bivši članovi koji su pak nezavisni na listi za Županijsku skupštinu koalicije SDP-PGS. Je li to dosljedno?– Mislim da smo itekako dosljedni u promicanju temeljnih vrijednosti oko kojih smo se okupili u politici na lokalnoj i regionalnoj razini. Nema tu mjesta politikantstvu. Zanimaju nas samo projekti i razvoj mjesta. Lista župana Zlatka Komadine istakla je u svom programu najvažnije projekte za Kostrenu kao što su dom za starije osobe, nogometni kampus te zajednički rad oko modernizacije Ine i plinofikacije Termoelektrane. Takvi konkretni projekti jedino je što nas zanima i naša snaga je u zajedničkom promišljanju što je najbolje za Kostrenu. Hoćete li uspjeti realizirati obećane kapitalne projekte ako osvojite novi mandat? Kako, možete li to pojasniti?– Izbornu kampanju većim dijelom temeljimo baš na tome da ćemo u idućem mandatu realizirati kapitalne projekte koje smo pripremali u proteklom mandatu. Jedan mandat objektivno nije bio dovoljan da bi se dovršio projekt poput Doma za starije i nemoćne osobe, treba nam još jedan mandat da završimo sve ono što smo počeli prije četiri godine. Tek ću tada biti u potpunosti zadovoljna. Meni je sve što se tiče Kostrene važno i osobno.