Odjel za fiziku

MASTERCLASS Učenici rame uz rame sa znanstvenicima s CERN-a

Ingrid Šestan Kučić

Masterclassom se omogućuje srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način / Snimio Silvano JEŽINA

Masterclassom se omogućuje srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način / Snimio Silvano JEŽINA

Radi se o projektu koji je dio godišnjeg programa popularizacije znanosti u okviru kojeg znanstvenici na više od 200 sveučilišta i laboratorija iz pedestak zemalja ugošćuju na svojim institucijama učenike s idejom da im se omogući rad koji je što više sličan radu znanstvenika



RIJEKA  Učenici riječkih gimnazija, njih 35, danas su proveli dan na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci gdje su imali priliku na jedan dan zaviriti u svijet znanosti i raditi poput znanstvenika s CERN-a, europskog laboratorija za fiziku čestica koji je ujedno i najveći istraživački laboratorij na svijetu.


Iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika riječkim je srednjoškolcima omogućio projekt Masterclass, a riječ je o Međunarodnom istraživačkom radnom danu srednjoškolaca, odnosno International Masterclasses kojim se omogućuje srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način.


Prema riječima doc.dr. Darka Mekterovića, koji je uz doc.dr. Sašu Mićanovića, organizator riječkog Masterclassa radi se o projektu koji je dio godišnjeg programa popularizacije znanosti u okviru kojeg znanstvenici na više od 200 sveučilišta i laboratorija iz pedestak zemalja ugošćuju na svojim institucijama učenike s idejom da im se omogući rad koji je što više sličan radu znanstvenika.




– S tom svrhom učenici su napravili pojednostavljenu analizu stvarnih podataka s CERN-a, u ovom slučaju konkretno s eksperimenta CMS (Compact Muon Solenoid). U velikim eksperimentima fizike elementarnih čestica sudjeluju tisuće znanstvenika iz cijelog svijeta. Zbog toga je nužna brza i učinkovita komunikacija pa videokonferencije spadaju u gotovo svakodnevni posao znanstvenika, a učenici će kroz program Masterclass doživjeti upravo takvo radno okruženje. Stoga, program završava jednosatnom videokonferencijom gdje će učenici riječkih gimnazija moći diskutirati rezultate analize s fizičarima s CERN-a te s drugim grupama učenika iz raznih zemalja, pojasnio je doc.dr. Mekterović.


On i doc.dr. Mićanović u svom su prethodnom znanstvenom radu više godina sudjelovali u CMS eksperimentu na CERN-u, a u organizaciji današnjeg Masterclassa sudjelovala je i Patricija Nikolaus iz Gimnazije Andrija Mohorovičić.


Cjelodnevni program za srednjoškolce sastojao se od predavanja i demonstacijskih pokusa djelatnika Odjela za fiziku, kao i praktičnog rada analize podataka, a kulminacija za učenike jedinstvenog radnog dana bila je videokonferencija.