Predsjednica Odbora za manjine

Lista za Rijeku traži smjenu HDZ-ovke: “Ona je dokazani ksenofob i sramoti Rijeku”

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na pitanje kako je moguće da se od istupa HDZ-ovih vijećnika ne ograde kolege iz Akcije mladih, Mosta, Živog zida i nezavisni vijećnici koji su bili dio nekadašnjeg zajedničkog srednjeg bloka, Švorinić je kazao da to treba pitati njih 



RIJEKA – Lista za Rijeku zatražit će opoziv gradske vijećnice HDZ-a Ivone Milinović iz Odbora za manjine Gradskoga vijeća budući da je ona, prema ocjeni člana Predsjedništva te stranke Sandija Basića, pokazala svojim javnim istupima da je dokazani ksenofob.


– Ona ne može biti predsjednica toga Odbora jer svojim stavovima ima pravo sramotiti sebe i svoju stranku, ali je nedopustivo da sramoti Gradsko vijeće, grad Rijeku i građane. I nisu njezini istupi upureni samo protiv Talijana nego i protiv drugih. Nedavno je na svom facebook profilu za primorsko-goranskog dožupana iz redova srpske manjine napisala da je neprijatelj države kojeg treba uhapsiti i deportirati.


Sigurni smo da u aktualnom sazivu Gradskog vijeća većina članova HDZ-a ne podržava njezine ekstremističke stavove, izjavio je Basić.




Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić upozorio je da HDZ laže kada priča o trgovini i cijeni inicijative povratka povijesnih toponima u Starom gradu.


Laži o cijeni dvojezičnih ploča


– Vijećnica Ivona Milinović laže kada tvrdi da je Lista za Rijeku politički trgovala za inicijativu postavljanja povijesnih naziva u Starom gradu. Zaslužni smo za stvaranje atmosfrere u gradu u kojoj je moguće provesti takvu inicijativu, ponosni smo na to i smatramo da je riječ o važnom koraku u promociji različitosti jednog otvorenog grada u kojem se svi osjećamo ravnopravno.


U trenutku kada su za isti stol sjeli predstavnici Zajednice Talijana i gradonačelnik mi smo se odmakli da se priča ne bi politizirala. Milinović laže i kada izmišlja cifru od milijun i pol kuna za izradu ploča s 31 natpisom. Nekome pri zdravoj pameti uistinu je teško povjerovati da je za ploču s nazivom ulice potrebno utrošiti 50.000 kuna po komadu.


Prema informacijama koje imamo postojeće ploče koštaju 800 kuna po komadu. Ali kolegici nisu problem cifre nego s izmišljenim brojkama pokušava zamaskirati stvarne razloge protivljenja ovoj simboličnoj i benignoj inicijativi.


Dimna zavjesa za šovinizam i ksenofobiju


Cifre su dimna zavjesa za Milinovićkin šovinizam i ksenofobiju. Ona ne želi manjine, ili bilo kakva obilježja naše različitosti, u javnom prostoru. Manjine mogu postojati ako se drže svoja četiri zida, a društva koja funkcioniraju na takav način manjinama šalju poruku – vi niste dio nas i ne trebate postojati. Za takvo se društvo zalaže vijećnica Milinović, upozorio je Švorinić.


Politički tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić pojasnio je da su vijećnici te stranke ostali u vijećnici na zadnjoj sjednici gradskoga parlamenta kako bi se donijela odluka o raspisivanju izbora za mjesne odbore.


– Međutim, nismo bili spremni preuzeti odgovornost za onakav prijedlog zaduženja Energa, a unaprijed najavljujemo da ćemo biti i protiv prijedloga poskupljenja komunalne naknade koji je trenutno na javnoj raspravi. Naš stav oko novih izbora je nepromijenjen. Mi smisao vidimo jedino u zajedničkim izborima i za gradonačelnika i Gradsko vijeće, pojasnio je Miletić.


Na pitanje kako je moguće da se od istupa HDZ-ovih vijećnika ne ograde kolege iz Akcije mladih, Mosta, Živog zida i nezavisni vijećnici koji su bili dio nekadašnjeg zajedničkog srednjeg bloka, Švorinić je kazao da to treba pitati njih budući da su očito formirali blok koji čini 15-16 vijećnika.