Gradski identitet

Lista za Rijeku: S balkona Korza 16 treba vijoriti i povijesna riječka trobojnica

Damir Cupać

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

25. obljetnicu Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave ne bi trebalo slaviti već bi trebalo tugovati jer je Rijeka spala na 44 kvadratna kilometra, oduzeti su joj Industrijska zona, Kostrena..., izgubila je ovlasti, nekretnine..., ocijenio je Predrag Miletić



RIJEKA Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ispred Gradske ure podsjetio je da je na nju prije godinu dana nakon 59 godina vraćen dvoglavi riječki orao i da je na taj način ispravljena povijesna nepravda.


– Lista za Rijeku kao jedina riječka stranka i jedan od najvažnijih promotora riječkoga identiteta nastavlja s inicijativama vezanim za gradski identitet, najavio je Švorinić.


Nelida Pogačić podsjetila je da pune dvije godine nema potvrde Ministarstva uprave nakon odluke Gradskoga vijeća o povratku riječke povijesne trobojnice.




– Budući da se ovakva situacija još nije dogodila i da se radi o očiglednoj opstrukciji jednoglasne odluke predstavnika svih Riječana, uskoro ćemo u proceduru uputiti prijedlog Odluke o povijesnoj riječkoj zastavi za koju nije potrebno odobrenje ministarstva i koja bi se mogla vijoriti uz aktualnu službenu zastavu, izjavila je Pogačić.


Laura Marchig naglasila je da je inicijativa uvođenja vizualne dvojezičnosti, barem u povijesnom središtu grada, naišla na dobar odjek među sugrađanima.


– Namjeravamo je uskoro formalizirati. U tijeku su konzultacije unutar autohtone talijanske zajednice i očekujemo njihove konkretne prijedloge kako našu inicijativu provesti u praksi. Rijeka je jedan od rijetkih multikulturalnih gradova u regiji koja takvo rješenje nema. Ne radi se samo o pitanju važnom za talijansku zajednicu nego i za riječki identitet kojem želimo vratiti srednjoeuropsku komponentu. Neprihvatljivo je da na ploči Tutističke zajednice postoji natpis na engleskom jeziku da je riječ o gradskom tornju, ali nema natpisa na talijanskom jeziku, upozorila je Marchig.


Gradski vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić osvrnuo se na proslavu 25. obljetnice Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave.


– Taj dan ne bi trebalo slaviti već bi trebalo tugovati jer je Rijeka spala na 44 kvadratna kilometra, oduzeti su joj Industrijska zona, Kostrena…, izgubila je ovlasti, nekretnine…, ocijenio je Miletić.


On je najavio i inicijativu obilježavanja važnih povijesnih datuma.


– Treba obilježiti 6. lipnja kao Dan riječke zastave i grba. Ako za Dan svetog Patrika riječke dizalice mogu pozeleniti, želimo da jedan dan u godini zasvijetle i u riječkim bojama te da se na balkonu Korza 16 prvi put nakon dugo godina pojavi i riječka trobojnica.


Inicirat ćemo da se sljedeće godine dostojno obilježi 300 godina od proglašenja slobodne riječke luke. Ovo su pitanja oko kojih možemo postići konsenzus, uvjeren je Miletić.